Doven en slechthorenden testen Friese musea
LEEUWARDEN – Op initiatief van het FCDS en in samenwerking met de Museumfederatie Fryslân wordt er de komende maanden onderzoek gedaan naar de toegankelijkheid van musea in Friesland voor mensen met een gehoorbeperking.
Friesland telt ruim 70 musea. Sommige groot en bekend, andere bescheiden en meer op de achtergrond maar altijd met de overeenkomst dat er publiek nodig is om het museum tot een succes te maken. Door mooie collecties, afwisselende tentoonstellingen en publicaties wordt getracht een zo groot mogelijk publiek te bereiken. ‘Laagdrempeligheid’ en ‘toegankelijkheid’ zijn daarin steeds vaker gehoorde termen. In de praktijk wordt dit bijvoorbeeld tot uiting gebracht in speciale aanpassingen voor anderstaligen, minder validen of kinderen, een oprit of hellingbaan voor rolstoelers is een gangbare voorziening.
Een publieksgroep waaraan minder vanzelfsprekend wordt gedacht is de steeds groter wordende groep mensen met een gehoorprobleem. Een onzichtbare handicap die er toe leidt dat deze mensen de interessante audio-presentatie in een museum niet kunnen volgen en niet kunnen deelnemen aan een rondleiding door een gids. Ernstiger wordt het als slechthorend- of doof museumpubliek geen weet heeft van een uitbrekende brand of calamiteit omdat het alarm alleen auditief is.
Om Friese musea optimaal toegankelijk en veilig te maken voor mensen met een gehoorprobleem heeft het FCDS binnen dit project een basisdokument ontwikkeld voor algemene voorzieningen, de zogenaamde ‘auditieve hellingbaan voor musea´. Aan de hand hiervan wordt de publieksvriendelijkheid voor doven en slechthorenden van 20 musea en bezoekerscentra getoetst.
Dit project wordt financieel mogelijk gemaakt door subsidies van de Provinsje Fryslân, het VSB-fonds Friesland en het Fonds Woudsend anno 1816.
De komende maanden gaat een aantal vrijwilligers, de ‘museumcheckers’, op stap. Zij zijn zelf doof of slechthorend en komen graag kijken én luisteren in hoeverre een museum nu al rekening met hen houdt. Met de uitkomsten van dit onderzoek kan het FCDS elk deelnemend museum een kosteloos advies op maat bieden. Vaak zijn met geringe hulpmiddelen of voorzieningen al veel verbeteringen aan te brengen; het FCDS biedt hierover graag meer informatie.
Het Fries Centrum voor Doven en Slechthorenden is de onafhankelijke belangenbehartiger in Friesland voor doven en slechthorenden. Het FCDS geeft voorlichting en heeft een documentatiecentrum met informatie over alles wat met doofheid en slechthorendheid te maken heeft.
Reacties