Eiwit beschermt gehoor
BUENOS AIRES – Het werken met drilboren en het bezoeken van een discotheek kunnen permanente gehoorschade veroorzaken. Maar het oor blijkt een mechanisme te bezitten dat schade als gevolg van harde geluiden kan voorkomen, meldt een internationaal team van wetenschappers.
Mogelijk kan hiervan gebruik worden gemaakt om de oren van mensen te beschermen, schrijven ze deze week in het onlinewetenschapstijdschrift PLoS Biology. Zij ontdekten een eiwit in de trilhaartjes in het oor – nAChR – dat deze haartjes, die verbonden zijn met het centraal zenuwstelsel, kan uitschakelen bij overbelasting. Het eiwit functioneert als een filter.
Door het gen dat dit eiwit produceert, aan te passen bij muizen, konden de onderzoekers de afstelling van het filter regelen. Hoe sneller het eiwit de trilhaartjes ‘uitzet’, hoe sterker de bescherming tegen permanente beschadiging. Wel neemt het vermogen om zachte geluiden te horen, hierdoor af. De onderzoekers denken dat manipulatie van nAChR, bijvoorbeeld via een geneesmiddel, mensen misschien kan beschermen tegen gehoorschade door lawaai.
Reacties