Patienten VIA zelfstandiger in nieuwe huiskamer
VIA, Landelijk Centrum GGZ en Gehoorstoornissen in Leidschendam heeft in de eigen kliniek een extra huiskamer geopend. Doven en slechthorenden kunnen zich hier nog beter voorbereiden op de terugkeer naar een zelfstandig leven.
VIA biedt hulp aan dove en slechthorende mensen met psychische klachten. Mensen uit het hele land kunnen bij het centrum in Leidschendam terecht. Sommige patiënten komen af en toe langs bij VIA voor een behandeling of een gesprek. Anderen hebben 24 uur per dag zorg nodig. Ze krijgen dan in de kliniek een eigen kamer waar ze slapen. Met andere patiënten delen ze een huiskamer.
Van twee naar drie
De hoeveelheid zorg en begeleiding verschilt per huiskamer. Hoe beter een patiënt voor zichzelf kan zorgen, hoe minder zorg de verpleging overneemt. Want patiënten moeten zo zelfstandig mogelijk leven, vindt het team van VIA. De eerste huiskamer is ingericht voor mensen die veel zorg nodig hebben. De patiënten op de tweede huiskamer kunnen al veel zelfstandig. Ze krijgen daar hulp wanneer dat nodig is. Op de nieuwe, derde huiskamer kunnen patiënten terecht die nóg zelfstandiger zijn.
Niet continu hulp
Op de derde huiskamer is niet altijd een verpleegkundige aanwezig. De verpleging komt alleen op vaste tijden. Wie een vraag of een probleem heeft, kan op die tijden hulp of ondersteuning vragen. Dat lijkt op de thuissituatie. Daar is ook niet meteen hulp beschikbaar. Die overeenkomst is niet toevallig. De bedoeling is dat patiënten in de derde huiskamer oefenen om zelfstandig te worden. Dat maakt de terugkeer naar eigen huis of woonvorm een stuk makkelijker.
Reacties