Doofheid belemmert asielaanvraag
DORDRECHT – Het asielzoekergezin Yaroshenya uit het asielzoekerscentrum in s`-Gravendeel moet op zeer korte termijn Nederland verlaten. Vader Nicolai en moeder Elena zijn doof en daar is de familie naar eigen zeggen de dupe van geworden.
De 48-jarige asielzoeker uit Wit-Rusland Nicolai Yaroshenya stond perplex toen hij te horen kreeg dat hij niet in aanmerking kwam voor het generaal pardon van juni 2007. Alle vluchtelingen die voor 1 april 2001 een asielaanvraag in gediend hebben, komen in aanmerking komen voor het pardon.
De dove Nicolai deed zijn aanvraag op 31 maart 2001. Zijn asielaanvraag kon niet direct behandeld worden, omdat de vreemdelingenpolitie niet over een doventolk beschikte. Hierdoor is zijn aanmelding pas de volgende dag behandeld. "Ik val nu dus nu net buiten het termijn voor het pardon,“ zegt Nicolai.
Vrouw Elena (44) en zoon Andrej (17) zijn kort na Nicolai Nederland in gevlucht. Als Nicolai onder het generaal pardon zou valt, kunnen zijn gezinsleden hier ook automatisch blijven.
"Op mijn asieldocument staat een aankomstdatum van 31 maart en aanmeldingdatum 1 april,“ zegt Nicolai. De Immigratie-en Naturalisatiedienst (IND) heeft op verzoek de aanvraag aanvraag opnieuw bekeken, maar hebben wederom de aanvraag afgewezen. Juridisch gezien is meneer Yaroshenya volgens het IND te laat met zijn aanvraag. "Wij zijn slachtoffer geworden van het feit dat ik doof ben.
Volgens de vreemdeling verliep het hele asielaanvraagprcoces moeizaam. Zowel de verhoren bij de vreemdelingenpolitie, als bij het IND waren chaotisch en onduidelijk. "Tijdens een van de ondervragingen kwamen wij er met de tolk niet uit. Wij moesten toen een schriftelijke verklaring afleggen. Mijn man en ik kregen allebei een half uur om ons verhaal op papier te zetten,“ vertelt Elena. Een vreemde situatie volgens de Yaroshenya`s.
Later moest het koppel een handtekening zetten onder het uitschreven verhoor. Het document was in het Nederlands vertaald. "Zonder onze handtekeningen kon onze asielaanvraag niet in gang gezet worden,“ zegt Nicolai. "We waren dus genoodzaakt om iets te ondertekenen waarvan we de letterlijke inhoud niet kenden.“
Door stom toeval ontdekte Nicolai de dovencentrum Dorwedo op Brouwersdijk. "Niemand heeft mij ooit vertelt dat er in Dordrecht een dovencentrum was. Nu kon ik eindelijk hulp krijgen met communiceren,“ vertelt Nicolai.
De exacte vertrekdatum is nog niet bekend bij Yaroshenya`s. Wel is het zeker dat het gezin weg moet. "Ik slaap slecht en eet bijna niet meer. Ik en mijn familie lijden enorm onder deze omstandigheden,“ zegt Nicolai.
Bron: AD.nl
Reacties