
Beter luisteren met wiebelende vingers
Ken je dat, je staat in een lawaaierige ruimte en hebt moeite met het verstaan van je gesprekspartner. De geluiden om je heen leiden af. Halverwege het verhaal ben je de draad al kwijt. Volgens Frans onderzoek helpt een simpele truc jouw hersenen om door het lawaai heen te luisteren en je beter te concentreren.
Psycholinguïst Noémi te Rietmolen van de Universiteit van Aix-Marseille in Frankrijk voerde met haar team het onderzoek uit. Het doel van het onderzoek: weten hoe een fysieke beweging invloed heeft op onze luistervaardigheid. Volgens Te Rietmolen sturen onze hersenen niet alleen de uitvoering van bewegingen aan, maar helpen ze ook bij het verwerken van timing en ritme in gesproken taal.
Het onderzoek
De Franse deelnemers kregen geluidsfragmenten te horen van iemand die in een rumoerige omgeving 40 zinnen voorlas. Voordat het onderzoek begon, werd de deelnemers gevraagd zichzelf te ‘primen’, oftewel zich voor te bereiden. Zij kregen daarvoor vier keuzes:
- zelf ritmisch met een vinger tikken,
- meetikken op het hoorbare ritme van een metronoom,
- naar de beat luisteren en niet tikken,
- of door in stilte wachten tot de zinnen werden voorgelezen.
Daarna werden de zinnen voorgelezen en beoordeelden de onderzoekers hoe nauwkeurig zij de informatie hadden verstaan en hoe snel ze deze konden navertellen.
Uitkomst onderzoek
Wat bleek: de deelnemers die als voorbereiding hadden gekozen voor het fysiek meetikken van een zelfgekozen beat of met de metronoom, konden de voorgelezen zinnen beter onthouden en hadden een hoger tempo met het navertellen. Deze simpele voorbereiding helpt de hersenen dus beter concentreren op dat wat er gezegd wordt door de ander.
Geef je hersenen een zetje
Probeer het zelf maar eens. Als je in een druk restaurant zit met veel rumoer, of je gaat een vergadering in met veel deelnemers, tik dan eerst even met je vinger op een tafel. Bereid je hersenen voor op het gesprek dat komt. Het geeft je brein een seintje om zich te concentreren op het gesprek, en niet om het omgevingslawaai.
Dit onderzoek is gepubliceerd in The Royal Society Publishing.