
Fade-out: verdwijnen in stilte door gehoorverlies
Met gehoorverlies hoor je niet alleen steeds minder, sommige mensen hebben ook het gevoel dat ze op de achtergrond verdwijnen. Dat ze de verbinding met de maatschappij verliezen, missen wat er gebeurt in de wereld en zich niet meer gezien voelen. Ze voelen zich langzaam geïsoleerd. Dit gebeurt langzaam, en de omgeving heeft het vaak niet door. Fade-out heet dat.
Bijna 500.000 mensen hebben in meer of mindere mate gevoelens van fade-out. Zij voelen zich eenzaam, willen er graag bij horen, maar verliezen de grip op hun leven en de wereld om hen heen. Ze voelen zich verdrietig, angstig en zelfs depressief. De Stichting Stop Fade-out zet zich in voor de mentale gevolgen van gehoorverlies én het bewustzijn bij de naasten. Het doel is om mensen met gehoorverlies niet uit het oog te verliezen en hen te blijven betrekken in de samenleving. De initiatiefnemers zijn begin 2025 een nieuwe weg ingegaan als onafhankelijke stichting met een nieuw bestuur en zal zich de komende tijd vooral verdiepen in wetenschappelijk onderzoek.
Sociaal experiment in een theaterzaal
Wil jij ervaren wat fade-out ongeveer is? Klik dan op onderstaande korte film. Dit is een sociaal experiment van Stichting Stop Fade-out in een theaterzaal vol met horende mensen en drie slechthorende mensen.
Mentaal aspect van gehoorverlies
Het initiatief Stop Fade-out gaat sinds 3 maart 2025 verder als Stichting Stop Fade-out. Het bestuur bestaat uit Corinne Delsing, KNO-arts bij Earhelp en Radboudumc, Lieke Jansen, bestuurder bij GGMD voor Doven en Slechthorenden, Gert-Jan Hendriks, psychiateronderzoeker bij Pro Persona en Wilrik van ’t Noordende, professional support manager Audiology bij Specsavers Nederland.
KNO-arts Corinne Delsing, voorzitter van de stichting, zegt in een persbericht over fade-out: ‘De focus bij gehoorverlies ligt vaak op het oplossen van het fysieke probleem. Het mentale aspect van gehoorverlies wordt vaak nog onderbelicht of genegeerd. Terwijl de gevolgen van het mentale welzijn enorm kunnen zijn. Hier zet Stichting Stop Fade-out zich voor in. Want het is hoogtijd dat we hier meer erkenning en aandacht voor vragen.’
Wetenschappelijk literatuuronderzoek
De eerste stap voor Stichting Stop Fade-out is zich verdiepen in wetenschappelijke literatuur. Zo willen zij de bestaande kennis over fade-out in kaart brengen. Wat is er al bekend over slechthorendheid en de gevolgen, zoals mentale stoornissen? Ook zullen demografische factoren onder de loep worden genomen. Dus wie heeft er last van fade-out? Hoe oud zijn deze mensen, wat is hun achtergrond, leeftijd, geslacht en wat zijn de sociale en economische kenmerken van deze groep mensen?
De stichting hoopt zo meer te weten te komen over de achtergrond en oorzaak van fade-outgevoelens om beter te kunnen bijdragen aan bewustzijn en acceptatie van de term fade-out. Op de website hebben al bijna honderd mensen hun verhaal verteld. Corinne zegt hierover: ‘Mensen die fade-out ervaren, hebben behoefte aan meer begrip van hun naasten.
Meer informatie over fade-out
Herken jij de symptomen van fade-out in dit artikel? Heb je vragen over fade-out en wil je er meer over weten? Kijk dan op de website van Stichting Stop Fade-out. Je kunt hier een test doen, je verhaal kwijt en alles te weten komen over fade-out.
Bron: persbericht Stichting Stop Fade-out