![](https://www.doof.nl/wp-content/uploads/2024/06/Doof.nl-video-tinnitus-760x456.png)
Help, ik heb een piep in mijn oor!
Een bromtoon, een tjilpende krekel of een hoge fluittoon. Bij sommige mensen gaat dit geluid nooit meer weg en blijft het altijd rondzingen in het hoofd. Tinnitus, oftewel oorsuizen, is een aandoening waarbij iemand continu een toon hoort in meer of mindere mate, hoog of laag. Van 3 t/m 9 februari 2025 is de Week van het Oorsuizen waarin extra aandacht wordt besteed aan bewustwording en preventie van het gehoor.
Ken je dat: je bent naar een concert geweest en je komt thuis met een pieptoon in je oren? Meestal gaat die piep na een paar uur of een paar dagen weer weg, maar bij sommige mensen niet. Zij horen altijd één of meerdere tonen, hard of zacht. Dag en nacht. Een lage bromtoon, een sissend geluid, ruisen of het ritme van de hartslag. Niemand anders hoort het, behalve de patiënt zelf. Deze geluiden zitten in de hersenen en komen niet via het oor naar binnen. Door een verstoring in de geluidswaarneming, zorgen de hersenen zelf voor zogenaamde aanvullingen vanuit het geheugen. Deze extra inspanning veroorzaakt het brom-, sis- of piepgeluid. In Nederland hebben hier 1 tot 2 miljoen mensen last van. Dat is best veel.
Hoe ontstaat tinnitus?
Dat is moeilijk vast te stellen. Er kunnen verklaringen zijn als langdurige blootstelling aan hard geluid of een afwijking aan het gehoororgaan, de hersenen of het nek- of kaakgewricht. In sommige gevallen ligt de oorzaak van tinnitus bij een ziekte, zoals de ziekte van Ménière, otosclerose (waarbij iemand langzaam slechthorend wordt) of middenoorontsteking. Maar ook langdurige mentale overbelasting, medicijngebruik, conditieverlies en psychische problemen, hoort in het rijtje oorzaken thuis.
Gevolgen van tinnitus
Wanneer iemand continu een geluid hoort, kan dit leiden tot klachten als wanhoop, verdriet en stress. Ook machteloosheid en neerslachtigheid, zelfs depressieve klachten. Het kan allemaal gevolgen hebben voor het functioneren in het dagelijks leven. Er is geen medicijn tegen deze aandoening, dus een hapklare oplossing is er niet.
Naar de KNO-arts
Daarom is het belangrijk hierover met iemand te praten. Een arts kan een medicijn voorschrijven tegen bovenstaande klachten. Bijvoorbeeld om beter te slapen of om emoties en gevoelens beter te kunnen reguleren. Na de huisarts is de vervolgstap vaak een afspraak bij de KNO-arts, die tinnitus vaststelt en tips geeft. Helaas is er geen medische oplossing voor deze aandoening. Wel zijn er verschillende mogelijkheden om te leren omgaan met tinnitus. Zo is er veel informatie te vinden op internet, is het belangrijk regelmatig te ontspannen en afleiding te zoeken en kan het helpen ervaringen te delen.
Hulpmiddelen
Een vaak gehoorde uitspraak bij de diagnose is: ‘Er is niks aan te doen. U moet ermee leren leven’. Deels is dit waar, maar er is wel degelijk veel mogelijk om het draaglijk te maken. Er zijn genoeg hulpmiddelen die het uitproberen waard zijn. Wanneer tinnitus ontstaat door gehoorverlies, zou een hoorapparaat kunnen helpen om het geluid te maskeren. Of white noise-geluiden om beter in te slapen. Bij psychische problemen zoals angst, paniek, boosheid of verdriet kan therapie bij een psycholoog een optie zijn.
Voorkomen, hoe dan?
Bescherm je oren tegen hard geluid of luide muziek en probeer gehoorschade te voorkomen. Neem oordoppen mee als je naar een concert gaat, zorg voor bescherming in lawaaierige werkruimten en zet de muziek in je koptelefoon of oortjes niet te hard. Wees lief voor je gehoor. En wees je er bewust van dat gehoorschade moeilijk, of soms niet, te herstellen is. Probeer verder gezond te leven. Dus voldoende slaap, gezond eten en voldoende lichaamsbeweging zijn hierin belangrijk.
Wil je meer weten over tinnitus? Op de website van Stichting Hoormij∙NVVS vind je meer informatie over de oorzaken, hoe je het kan proberen te voorkomen en welke hulpmiddelen en mogelijkheden er zijn.