Wat is de mogelijke oorzaak van een gehoorverlies?
Gehoorverlies als gevolg van een probleem in het buitenoor of het middenoor wordt geleidingsgehoorverlies (of conductief gehoorverlies) genoemd. Gehoorverlies als gevolg van een beschadigd binnenoor wordt perceptief gehoorverlies (of sensorineuraal gehoorverlies) genoemd. Deze laatste vorm van gehoorverlies komt het meest voor.
Mogelijke oorzaken van gehoorverlies in:
Het buitenoor
Veel voorkomende problemen zijn een sterke ophoping van oorsmeer en infecties van de gehoorgang.
Het middenoor
Perforatie van het trommelvlies, infecties en otosclerose (verkalking rond de stijgbeugel zodat die niet meer goed kan bewegen) zijn de meest voorkomende oorzaken. Veel aandoeningen van het buitenoor en het middenoor kunnen met behulp van geneesmiddelen of operaties goed worden behandeld. Wanneer dit niet mogelijk is, kan bij blijvend gehoorverlies gebruik worden gemaakt van hoortoestellen.
Het binnenoor
Het grootste deel van de gehoorproblemen komt door beschadigingen van het binnenoor. De meest voorkomende oorzaken zijn natuurlijke veroudering, blootstelling aan te hard geluid, geneesmiddelen die schade toebrengen aan het gehoorsysteem en hoofdletsels. Door die oorzaken worden de kleine haarcellen in het slakkenhuis (cochlea) beschadigd, waardoor er minder geluidssignalen kunnen worden doorgegeven aan de hersenen. Deze schade kan meestal niet met medische ingrepen ongedaan worden gemaakt. Meestal kan met behulp van goed aangepaste hoortoestellen veel worden gedaan om de gevolgen van gehoorverlies tegen te gaan.
Tinnitus
Tinnitus (oorsuizen) is het gevoel dat er een ruis of ander geluid klinkt in het hoofd. Deze aandoening kan samen met gehoorverlies optreden. De oorzaken van tinnitus zijn net zo verschillend als die van gehoorverlies en kunnen in sommige gevallen niet precies worden bepaald.
Bron: Lapperre Hoorkrant
Reacties