Een toegankelijke werkplek begint bij jezelf
Solliciteren, bellen, vergaderen: door gehoorverlies worden veel dingen in je dagelijkse leven moeilijker, ook op je werk. Weet jij wat je nodig hebt om goed te werken, ondanks je gehoorverlies? En wat je kan krijgen van je werkgever en de overheid? In dit artikel lees je welke vergoedingen en hulpmiddelen er zijn voor mensen met gehoorverlies.
Herken je je in de volgende symptomen?
- Je bent vaak moe, omdat je je meer moet inspannen om te luisteren.
- Je ogen doen pijn, omdat je steeds aan het opletten bent. Wie is er nu aan het woord, wat zegt hun lichaamstaal en wacht iemand op een antwoord van mij?
- Je gaat vaak harder praten, of vraagt om herhaling.
- Je begrijpt niet altijd wat er wordt gezegd, en komt daardoor met het verkeerde aanzetten.
- Je hebt moeite met telefoneren.
- Een gesprek voeren in een rumoerige omgeving, zoals de kantine, is stressvol.
- Je weet tijdens vergaderingen niet zeker of je alles goed hebt verstaan en of je het juiste zegt.
Herkenbaar? Dan heb je waarschijnlijk last van je gehoorverlies op je werk. Klop op tijd aan met je symptomen bij je werkgever. Er zijn hulpmiddelen om je te helpen. Maar dan moet je wel eerst weten en accepteren dat je last hebt van je gehoorverlies op je werk. En dat kan best moeilijk zijn!
Vergoedingen voor hulpmiddelen
Welke vergoedingen zijn er beschikbaar? Misschien heb je een speciale koptelefoon of microfoon nodig. Bijvoorbeeld zodat je met minder inspanning goed kunt verstaan, minder last hebt van je tinnitus of beter kunt telefoneren. Daarvoor kun je een vergoeding voor communicatiehulpmiddelen bij UWV aanvragen. De hulpmiddelen moeten (samen) minimaal €176,76 (in 2024) kosten om vergoed te worden. Je kunt deze vergoeding ook inzetten als je een speciale stoel of tafel wilt.
Je werkgever kan ook voor jou een vergoeding aanvragen. Deze vergoeding geldt alleen voor het fysiek aanpassen van de werkplek, zoals een speciale lift of een gehandicaptentoilet. Meer informatie over deze voorziening vind je op de website van UWV.
Behoefte aan meer praktische en mentale ondersteuning? Die hulp hoef je misschien niet zelf te betalen. De werkgever kan een vergoeding aanvragen voor een jobcoach.
Vergoeding voor tolkvoorziening
Naast geld kan je van de overheid ook tolkuren krijgen. Iedereen met gehoorverlies mag gratis 30 uur per jaar gebruikmaken van een gebarentolk of een schrijftolk. De meeste slechthorenden kiezen voor een schrijftolk, omdat zij geen Nederlandse Gebarentaal kunnen. Een schrijftolk typt alles wat er gezegd wordt én wat er in de omgeving te horen is. Zo heb je live ondertiteling en kun je ontspannen deelnemen aan een gesprek.
Hoeveel tolkuren krijg je?
- Op het werk heb je voor 15% van de werktijd recht op een tolk, bijvoorbeeld bij een vergadering, een sollicitatiegesprek of een bedrijfsuitje.
- Op school of bij een opleiding heb je voor de volledige lestijd recht op een tolk, bijvoorbeeld bij een stage of een hoorcollege.
- Privé heb je recht op 30 uur ondersteuning van een tolk per jaar, bijvoorbeeld bij een afspraak met de huisarts, tandarts of tijdens een familiefeest.
Meer weten over schrijftolken?
Als je nog nooit van een schrijftolk hebt gehoord, dan kan het misschien erg intimiderend klinken. Lees de ervaringsverhalen van anderen en beslis voor jezelf of je het eens een keer wilt uitproberen.
Solliciteren met gehoorverlies
Er zijn in Nederland wetten die ervoor moeten zorgen dat meer mensen werk vinden, bijvoorbeeld mensen met een beperking. Een belangrijke wet is de participatiewet. Door de participatiewet krijg je begeleiding van je gemeente bij het zoeken naar een baan. Op de website van UWV kan je lezen of jij voldoet aan de voorwaarden van de participatiewet.
Twee laatste tips voor een toegankelijke werkplek
Weet je niet of jouw werkplek toegankelijk is? Misschien weet je niet waar je op moet letten, of zijn vervelende geluiden zo normaal voor je geworden dat je ze (bijna) niet meer hoort. Dan kan het fijn zijn om je werkplek eens te bekijken met iemand die ook gehoorverlies heeft. Waar heeft die last van? Lees het artikel ‘Slechthorend én werken? Deze tips helpen je!‘ van Hoormij NVVS voor meer tips.
Je kunt je werkplek ook laten controleren met een werkplekscan.
Maak jouw werkplek eens bespreekbaar met je collega’s
Wat vinden zij van jullie werkplekken? Waar hebben zij behoefte aan? Wie weet kunnen jullie samen een paar kleine aanpassingen bedenken, die jou erg helpen. Zo worden toegankelijke werkplekken een gedeelde verantwoordelijkheid, en niet alleen die van mensen met een beperking.