Telefoons en apps voor doven en slechthorenden
Hij is al lang niet meer weg te denken uit ons leven: de smartphone. Vrijwel iedereen heeft er een tegenwoordig. En de toepassingsmogelijkheden en apps blijven zich ontwikkelen. Gelukkig wordt hierbij ook steeds vaker gedacht aan de slechthorende en dove gebruiker. We lichten een aantal mogelijkheden en apps toe.
Als het niet in de instellingen van je smartphone te vinden is, dan kan het wel opgelost worden met een app. Apps die speciaal ontwikkeld zijn voor doven en slechthorenden. Maar ook apps die niet met toegankelijkheid voor ogen zijn ontwikkeld, blijken soms juist voor deze doelgroep uitermate handig.
Kijk bij de aanschaf van je hoortoestellen of smartphone dus naar je hoortoestel én je smartphone. Welke smartphone software ondersteunt je hoortoestel en wat voor mogelijkheden biedt je smartphone. En kies dan voor de software die de meeste apps ondersteunt.
Toegankelijkheid smartphone
Smartphones hebben steeds meer instellingen die handig zijn voor dove en slechthorende gebruikers. Zowel op het gebied van geluid, als op het gebied van visuele of voelbare meldingen. iPhone loopt voorop qua apps, Android qua instellingen en Windows is het minst geschikt. Bij de nieuwste toestellen zijn al deze mogelijkheden steeds meer standaard.
De iPhone kun je zo instellen dat hij gaat flitsen als er een melding binnenkomt. Een andere handige instelling is het automatisch weergeven van ondertiteling bij het bekijken van media met geluid. Deze optie vind je ook bij Android, net als het bundelen van geluid naar monogeluid.
Bij Android moet je opletten of er een flitsfunctie op het toestel zit en een led lampje aan de voorkant. Niet alle toestellen hebben de instelling waardoor het mogelijk is om de telefoon te laten flitsen bij een melding, maar er zijn verschillende apps te vinden waarmee je dat alsnog kunt installeren (bijvoorbeeld FlashNotify). Bij sommige Android-toestellen kan je bij elk contactpersoon een trilritme invoeren. Dan voel je al wie er belt, voordat je het ziet. Ga daarvoor naar instellingen, geluid en dan naar het kopje ‘trillen’.
Windows heeft de minste mogelijkheden en apps beschikbaar voor doven en slechthorenden. Microsoft is hier wel druk mee bezig. De kans bestaat dat de opvolger van de Windows Phone 8 meer mogelijkheden heeft.
Telefoon en hoortoestellen
Bij iPhone kun je met de toegankelijkheidsfunctie een aantal hoortoestellen koppelen aan je smartphone. Let hier dus op bij de aanschaf van je hoortoestel. Hiermee kan je geluid streamen van bijvoorbeeld Facetime en filmpjes, maar ook gebruik maken van de Live Listen functie. De telefoon weet waar je bent en kan zo de geluidsinstellingen automatisch aanpassen aan je omgeving. De microphone in je iPhone werkt als extra geluidsbron en je kan via je iPhone de instellingen van de hoortoestel aanpassen.
De fabrikanten van hoortoestellen denken ook mee in de wereld van smartphones. Zo heeft Siemens een app ontwikkeld voor zowel iPhone als Android. Zo kan je ook daadwerkelijk zien wat je met je instellingen doet in plaats van alleen aan de knopjes van je hoortoestel of afstandsbediening te zitten.
App als hulpmiddel
Wie gebruikt het niet, WhatsApp? Deze gratis berichtenapp in tekst, beeld en geluid is misschien wel de meest bekende en meest gebruikte app die er is. Of neem Glide waarmee je ook in tekst en beeld met elkaar kan communiceren.
Tegenwoordig zijn er nog veel meer apps die speciaal zijn ontwikkeld voor doven en slechthorenden en mensen met andere hoorproblemen zoals tinntus.
Apps kunnen hoorhulpmiddelen niet vervangen, maar er zijn een aantal apps die erg handig zijn. Zo is er Tap Tap voor iPhone die registreert wanneer er omgevingsgeluiden zijn. Als de deurbel gaat, een baby huilt of als er een ander hard geluid is, dan flitst en trilt je telefoon. Naast het signaleren van geluiden zijn er ook diverse applicaties om geluiden te versterken. Bijvoorbeeld de Jacoti Listenapp die werkt met de Apple EarPods koptelefoon. Deze app versterkt omgevingsgeluiden, geluid van bepaalde andere apps en geluid tijdens het surfen op internet. Aan de hand van het audiogram, die de gebruiker opstuurt, wordt het geluidsniveau bepaald. De app is bedoeld voor mensen met een licht tot matig gehoorverlies. De Jacoti Listenapp is gratis maar alleen beschikbaar voor de iPhone en de Ipod touch.
Telefoneren
Dat doven en slechthorenden niet kunnen bellen, is verleden tijd. Ook daar zijn verschillende applicatie’s voor. Neem bijvoorbeeld Signcall. Met die app kan je met andere Signcall-gebruikers bellen met tekst, spraak en beeld. Zelf spreken en tekst of gebaren terug ontvangen is ook mogelijk. Dit heet Total Conversation. Wil je met een horende persoon bellen die geen Signcall gebruikt? Dan kan dat via de bemiddelingsdienst KPN Teletolk. Hierbij voer je het gesprek met bemiddeling van een tolk gebarentaal die je op je beeldscherm ziet of via een medewerker die gesproken tekst omzet in geschreven tekst en omgekeerd. Verder kun je met Signcall direct met tekst bellen naar het alarmnummer 112. De Total Conversation-software van Signcall wordt voor doven en slechthorenden in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Een andere mogelijkheid om te bellen is via de app RogerVoice. Via Bluetooth kun je het gesprek verbinden met je hoortoestel of een koptelefoon. Gesproken tekst wordt omgezet in geschreven tekst. De dove of slechthorende beller kan het gesprek dan lezen. Antwoorden kan in geschreven tekst en dat wordt bij de horende beller uitgesproken. Afgezien van alarmnummers kan je elk willekeurig nummer bellen. Gebeld worden via RogerVoice gaat helaas niet.
Tinnitus
Mensen met tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, horen continu een nare toon, brom of ander geluid. Er zijn allerlei middelen om de klachten te verlichten, waaronder een aantal apps. Neem bijvoorbeeld de Tinnitus Balance app. Deze app is bedoeld als onderdeel van een tinnitusprogramma dat aangeboden wordt door een audicien die ervaring heeft met het stellen van de diagnose en het beheren van tinnitus. De applicatie biedt diverse geluiden aan waardoor de tinnitus verzacht zou kunnen worden. Het is per persoon verschillend welke geluiden prettig zijn. Ook de muziek die al op je smartphone staat, kan je in deze app gebruiken. Na het gebruik van de app kan je met de audicien een geluidsplan maken.
Gehoor testen
Twijfel je over je gehoor? Ook dan kun je handig gebruikmaken van de smartphone. Er zijn verschillende apps voor een (eenvoudige) gehoortest. En voor wie graag weet hoe hard het geluidsniveau ergens is, bijvoorbeeld om zijn eigen gehoor te beschermen, zijn er de apps die het geluid kunnen meten. Bijvoorbeeld SafeNoise en Oorveilig voor de iPhone en WideNoise voor Android-toestellen.
De ontwikkeling staat niet stil. Dagelijks komen er nieuwe apps bij, ook op het gebied van oren, horen en geluid. Via Google Play en de App Store kun je de beschreven en nog veel meer andere apps vinden waarmee je iedere telefoon tot een persoonlijk en geavanceerd communicatiemiddel kunt omtoveren, of je nu doof, slechthorend of horend bent.
Reacties
Bedankt voor de bovenstaande informatie, ik hoop er mijn voordeel mee te doen !
Ik zou graag de piepjes van whatsapp rechtstreeks op mijn hoorapparaat.horen, net zoals het overgaan van de telefoon en muziek. Maar dat lukt me niet. Iemand een idee hoe dat ingesteld kan worden?