Openbare gelegenheden nog steeds niet toegankelijk voor iedereen
Sinds juli 2016 geldt in Nederland het VN-verdrag voor mensen met een beperking. Desondanks schort het vijf maanden later nog steeds aan de toegankelijkheid van openbare gelegenheden. Door de vergrijzing wordt de urgentie steeds groter.
In juli van dit jaar is in Nederland als laatste land in Europa het VN-verdrag voor mensen met een beperking goedgekeurd. Dit houdt in dat mensen met een beperking gelijke behandeling krijgen in o.a. winkels, scholen, restaurants en musea. Na invoering van de wet kon het nog voorkomen dat er nog niet in alle openbare gelegenheden rekening was gehouden met mensen met een beperking. Zo’n verandering kost tijd. Stel je zit in een rolstoel en je wilt bij de slager vlees halen, maar de drempel is te hoog. Of jouw hulphond mag niet mee naar binnen. Volgens Gerard de Nooij, directeur van de social enterprise Ongehinderd, is er geen tijd meer en wordt het zaak om Nederland zo snel mogelijk toegankelijker te maken voor mensen met een beperking.
Vergrijzing
We zijn nu een half jaar verder en er zijn nog veel openbare gelegenheden niet toegankelijk voor iedereen. De urgentie neemt toe, omdat Nederland vergrijst. Nederland was al één van de laatste landen die het VN-verdrag ratificeerde. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zegt hierover bij NU.nl: ‘Nederland doet het op een nette manier en wilde het verdrag eerst ratificeren voordat het geïmplementeerd wordt’.
Richtlijnen
Momenteel wordt er nog gewerkt aan de richtlijnen om de toegankelijkheid in Nederland te verbeteren in het Besluit Toegankelijkheid. Dit besluit wordt opgesteld door de Tweede Kamer. Staatssecretaris Van Rijn moet uiterlijk 15 december 2016 met een aangepast besluit komen, omdat zijn eerste voorstel werd verworpen in de Tweede Kamer.
Bron: Nu.nl
Reacties