Stichting Oorfonds wil meer onderzoek naar kinderen met tinnitus
Stichting Oorfonds is samen met het Utrecht UMC een crowdfunding gestart. Met het geld willen ze meer onderzoek gaan doen naar tinnitus bij kinderen. Daar weten we namelijk nog heel erg weinig over.
Denise Fuchten werkt in het UMC Utrecht en doet onderzoek naar tinnitus bij kinderen. ‘Tinnitus kennen we vooral van volwassenen, maar ook kinderen kunnen er veel last van hebben. Bij kinderen is er veel minder over bekend. Dat komt vooral omdat kinderen het vaak lastig vinden om te verwoorden welke klachten ze hebben en wat voor impact die klachten hebben.’ Stichting Oorfonds zegt dat ouders en zorgprofessionals niet meteen aan tinnitus denken als kinderen aangeven last te hebben van vervelende geluiden. Dat verhindert het onderzoek.
In het filmpje hieronder wordt nog wat meer uitgelegd over het onderzoek. Er is goede ondertiteling.
Onderzoeker Denise: ‘Er is nog weinig bekend over de impact die tinnitus op kinderen kan hebben. We willen daarom een meetmethode ontwikkelen die de impact van tinnitus bij kinderen kan meten, om zo de klachten onder kinderen beter te begrijpen en om onderzoek naar behandeling mogelijk te maken. Dankzij de steun van het Oorfonds kunnen wij nu een start maken aan dit onderzoek.’
Kijk hier voor meer informatie over het onderzoek en om geld te doneren.
1 op 7 kinderen tussen 9 en 11 jaar heeft gehoorschade
Uit onderzoek in 2018 van het Erasmus MC blijkt dat 14% van de Nederlandse kinderen tussen de 9 en 11 jaar gehoorschade heeft. Gehoorschade kan leiden tot tinnitus. De hersenen gaan namelijk soms zelf geluiden verzinnen wanneer er minder geluiden doorkomen via de oren. Bij iets meer dan 3.000 kinderen van 9 tot en met 11 jaar zijn gehoortesten afgenomen. VeilgheidNL stelt dat gehoorschade op die leeftijd kan worden veroorzaakt door te lang en naar te harde muziek luisteren met koptelefoon of oortjes.
Reacties