Zikavirus nu ook in verband gebracht met gehoorverlies
Het zikavirus wordt nu ook in verband gebracht met perceptief gehoorverlies. Een onderzoeker in Brazilië heeft na het bestuderen van een groep volwassen patiënten die voor het zikavirus positief getest waren andersoortige symptomen gevonden, namelijk: tinnitus, duizeligheid en gehoorverlies.
Een KNO-arts die tijdens de uitbraak in Brazilië werkzaam was merkte dat deze symptomen zoals tinnitus, duizeligheid en gehoorverlies na een aantal maanden wel was afgenomen, maar niet was verdwenen. Bij de meerderheid van de patiënten leken deze symptomen te zijn hersteld maar men kan nog niet vertellen of bij de groep die deze klachten nog heeft deze zullen blijven of dat de klachten op den duur kunnen overgaan.
Gevolgen zikavirus
De American Academy of audiologie is gericht op de jongere slachtoffers van het zikavirus. Pasgeborenen van wie de moeder symptomen van het zikavirus had vroeg in de zwangerschap hebben een verhoogd risico op een microcefalie. Dit is een afwijking in het zenuwstelstel waarbij de schedelomvang te klein is.
Het onderzoek naar het gehoorverlies is nog in de beginfase en wetenschappers kunnen alleen nog maar speculeren over de oorzaak van het gehoorverlies bij zuigelingen. Enig bewijs wijst op verkalkingen op de hersenen van de baby’s, terwijl andere gegevens wijzen op onvoldoende neuronen of gehoorzenuw schade. Daarom zijn screenings tijdens de zwangerschap en na de geboorte van essentieel belang voor deze doelgroep.
Wat is ook alweer het zikavirus?
Het zikavirus wordt verspreid door de gelekoorts mug. De ziekte, genaamd zikakoorts verloopt meestal vrij mild, de meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wel zijn er steeds meer wetenschappelijke bewijzen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.
Zwangere vrouwen die een zika-besmetting hebben opgelopen hebben een verhoogde kans op een baby met ernstige hersen – en geboorteafwijkingen. Zika zorgt voor een verhoogde activiteit van een enzym dat de hersencellen kan aantasten van de foetus van een moeder die besmet is met het zikavirus.
Geschiedenis
Het zikavirus werd in 1947 ontdekt bij een aapje in het Zika-woud in Oeganda. In 2014 kwam het tot een beperkte uitbraak van het virus op verschillende eilanden in de Stille Oceaan. Eind 2015 begon de grootste uitbraak tot nu toe in Brazilië en van daar sloeg het virus over naar een reeks Latijns-Amerikaanse landen.
Laatste nieuws
Amerikaanse onderzoekers hebben een stap gezet in de zoektocht naar een medicijn tegen dit zikavirus. Ze vonden enkele bestaande geneesmiddelen die actief zijn tegen het zikavirus. Het gaat om een middel dat gebruikt kan worden tegen lintworm, een parasiet die bij mensen en dieren voorkomt. Dit medicijn is toegelaten door de Amerikaanse Food and Drug Administration en wordt al bijna vijftig jaar voorgeschreven en kent weinig bijwerkingen. De wetenschappers hebben stoffen gevonden die de vermenigvuldiging van het virus kunnen stoppen. Ze ontdekten ook middelen die beschadiging van de hersencellen van de foetus verhinderen. De werking tegen het Zikavirus is alleen nog aangetoond in onderzoek in het lab. De onderzoekers publiceerden dit gisteren in Nature Medicine.
Bron: Healthyhearing.com
Reacties
Ik woon op Curacao. Had eerder dengue en chicungunya. In 2016 kreeg ik zika. Kort daarop begonnen mijn duizeligheidsklachten. Eerst af en toe, het laatste jaar zo hevig dat het mijn hele leven verpest. Inmiddels is vast komen te staan dat mijn evenwichtsorgaan aan 1 kant niet werkt. MRI scan gaf geen afwijkingen aan.
Enig verband met Zika?