Maastricht UMC+ onderzoekt diepe hersenstimulatie bij mensen met tinnitus
Wat kunnen patiënten met ernstige tinnitus doen als de bestaande behandelingen niet werken? Deze vraag houdt onderzoekers in het ziekenhuis Maastricht UMC+ al jaren bezig. Daarom doen ze onderzoek naar diepe hersenstimulatie tegen tinnitus. De eerste resultaten zijn positief.
Bij diepe hersenstimulatie (DBS) plaatst een neurochirurg één of twee elektroden diep in de hersenen. Deze elektroden worden onder de huid verbonden met een batterij. De elektroden geven continu stroomstootjes. Hierdoor veranderen de hersenen. Deze verandering kan zorgen voor minder klachten. In het academisch ziekenhuis Maastricht UMC+ wordt diepe hersentimulatie gebruikt bij mensen met de ziekte van Parkinson, epilepsie, het syndroom van Gilles de la Tourette en obsessief-compulsieve stoornis.
Tinnitus zit in de thalamus
Neuroloog Mark Janssen leidt het onderzoek. Hij legt uit hoe DBS misschien patiënten met ernstige tinnitus kan helpen. ‘Onderzoekers hebben eerst gezocht naar het precieze gebied in de hersenen dat een rol speelt bij tinnitus. Dat gebied heet de thalamus. Na jarenlang voorbereiden hebben we uitgevonden hoe we DBS moeten toepassen in dat gebied om tinnitus te verminderen. Dat gaan we in dit onderzoek doen bij maximaal zes proefpersonen.’ Meer informatie over deze criteria en het onderzoek is te vinden op deze website.
Eerste patiënt met goede resultaten
De resultaten van de behandeling van de eerste patiënt zijn gepubliceerd in vakblad Brain Stimulation. Neuroloog Mark vertelt dat er nog geen conclusies getrokken worden op basis van de uitkomsten van één persoon. ‘Of de DBS bij tinnitus écht veilig en effectief is, mogen we pas zeggen als we meer patiënten hebben behandeld. Bij de eerste patiënt zagen we dat de klachten een jaar na de operatie zijn verminderd en dat er geen ongewenste bijwerken zijn ontstaan. We zijn dus hoopvol over de nieuwe behandeling. Maar het kan nog jaren duren voordat het onderzoek is afgerond en DBS voor een grote groep mensen met ernstige tinnitusklachten beschikbaar wordt.’
Wat is tinnitus?
Tinnitus is een geluid dat alleen in je eigen hersenen bestaat. Niemand anders hoort het. Het kan een piep of een suis zijn, maar ook andere en meerdere geluiden. Tinnitus kan optreden na gehoorschade. Gehoorschade leidt tot slechter horen. Het brein past zich daarop aan en daardoor kunnen er geluiden ontstaan die er niet zijn. Of je krijgt last van overgevoeligheid voor geluid (hyperacusis). Je kunt ook tinnitus krijgen als het gehoorsysteem overbelast is of als je stress hebt. Het komt voor bij volwassen en kinderen. Bij kinderen is er wel minder over bekend, omdat het lastig is om te meten wat kinderen precies ervaren. En de kinderen vinden het vaak moeilijk om te verwoorden hoeveel last zij ervan hebben in het dagelijks leven.
Tinnitus geneest niet, maar er zijn wel verschillende behandelingen met een goed resultaat. Volgens Hoormij∙NVVS weten lang niet alle patiënten dit en daarom moet er meer voorlichting komen. In dit artikel vind je informatie over tinnitus en wat je aan je klachten kunt doen.
Reacties