Radboud Universiteit maakt handleiding voor inclusieve taal in de wetenschap
Het Max Planck Instituut in Nijmegen, onderdeel van de Radboud Universiteit, vindt dat er te weinig inclusief taalgebruik is in de wetenschap. Daarom maakt een commissie van het instituut een handleiding voor ‘inclusieve taal’, taal waarmee iedereen zich aangesproken voelt. Gebarentaal is daar ook een onderdeel van. Dat staat in een artikel op de website van Vox Magazine, een magazine van de Radboud Universiteit.
Wetenschappers schrijven heel veel. Niet alleen wetenschappelijke boeken en artikelen, maar ze geven ook colleges en beantwoorden mails van studenten en van de media. Met taal kun je heel veel bereiken. Daarom moeten zij goed weten hoe ze met taal moeten omgaan. Dat moet om bijvoorbeeld discriminatie te voorkomen, bijvoorbeeld op basis van afkomst of geslacht. Daarom maakt het Max Planck Instituut (MPI) een handleiding voor inclusieve taal voor onderzoekers. Directeur Caroline Rowland van het MPI vertelt hierover op de website Voxweb. De handleiding kan gebruikt worden in alle wetenschappelijk afdeling, zoals psychologie, taalwetenschap en ook neurobiologie.
Toegankelijk in gebarentaal
Wat zou er moeten veranderen volgens Rowland? Een van haar voorbeelden is dat gebarentaalsprekers moeten kunnen meedoen aan lezingen en onderzoek in de wetenschap. Het MPI maakt al steeds meer lezingen en onderzoeksmateriaal toegankelijk voor mensen die gebarentaal gebruiken. Een ander voorbeeld is dat onderzoekers de genderidentiteit van hun proefpersonen inclusiever moeten beschrijven. Dat betekent meer mogelijkheden dan ‘M/V’.
Waarom belangrijk?
Rowland vertelt dat inclusieve taal in de wetenschap twee grote voordelen heeft. De eerste is dat studenten, docenten en wetenschappers zich gewaardeerd voelen, omdat ze genoemd worden. ‘Dit leidt tot inclusiever onderzoek en colleges: er wordt gesproken tot álle proefpersonen of tot álle studenten in de collegebanken, ongeacht afkomst of achtergrond.’ Het tweede voordeel is volgens Rowland dat onderzoekers zich bewust worden van hun onbewuste vooroordelen die blijken uit hun taalgebruik.
Wat gaat er nu mis in de wetenschappelijke taal? En is het niet veel te veel werk om alle taal inclusief te maken? Lees het hele artikel op VOX:
Reacties