Gebruik oordoppen vermindert kans op gehoorschade na festivalbezoek
Het risico op gehoorschade na een muziekfestival kan worden verminderd door het dragen van gehoorbescherming. Dat concluderen onderzoekers van het UMC Utrecht. Zij ontdekten dat tijdelijk gehoorverlies ruim vijf keer zo vaak voorkwam bij bezoekers die geen oordoppen droegen vergeleken met dragers van oordoppen.
Deze studie is het grootste en eerste goed gecontroleerde onderzoek naar gehoorbescherming bij bezoekers van een openluchtmuziekfestival. In de groep onderzochte personen zonder oordoppen, werd meer tijdelijk gehoorverlies waargenomen: bij 42 procent van de mensen zonder oordoppen werd een verslechtering van het gehoor gemeten tegenover 8 procent van de mensen met oordoppen. Dit betekent dat de kans op tijdelijk gehoorverlies direct na het festival 5,3 keer zo hoog was bij mensen die geen oordoppen droegen. Ook hadden proefpersonen zonder oordoppen vaker last van oorsuizen (tinnitus): 38 procent ten opzichte van 12 procent.
Studie motiveert festivalbezoekers tot dragen oordoppen
Met deze studie laten de onderzoekers zien dat preventie van gehoorschade door gebruik van oordoppen tijdens festivalbezoek effectief kan zijn. Hoofdonderzoeker prof. dr. Wilko Grolman van het UMC Utrecht zegt: “Met deze studie dragen we bij aan het oplossen van een maatschappelijk relevant medisch probleem. Momenteel gebruiken helaas nog weinig festivalgangers oordoppen. Met deze nieuwe kennis kunnen we hen beter motiveren om oordoppen te gebruiken en kunnen we op deze manier gehoorschade voorkomen.”
Geluidsconvenant
De resultaten van het onderzoek sluiten goed aan bij het convenant preventie hoorschade uit 2014. Doel van het convenant is een veiliger gehoorklimaat te creëren voor bezoekers van muzieklocaties. Hierbij wordt rekening gehouden met het gegeven dat bezoekers van muziek willen genieten. Uitgangspunt van het convenant is dat het gehoor van de bezoeker zowel de verantwoordelijkheid van de muzieklocatie en de muziekproducent, als van de bezoeker zelf is. De locatie en de producent zullen zich houden aan een volumegrens van 103 dB(A), de bezoekers informeren over het geluidsniveau en de gevolgen ervan en zorgen dat er gehoorbescherming verkrijgbaar is. Het is vervolgens de verantwoordelijkheid van de bezoeker om voor zichzelf te bedenken of hij het eventuele risico op gehoorschade bij dat geluidsniveau aanvaardbaar vindt, of dat hij gehoorbescherming zal dragen. Gehoorbescherming is makkelijk te verkrijgen bij de uitgaansgelegenheden en de bezoekers worden geïnformeerd over het belang van oorbescherming tijdens geluid dat boven de 86dB komt.
Lees het volledige artikel op de website van het UMC Utrecht.
Reacties