Tolkuren voor onderwijs boven de dertig jaar in België
Tot voor kort konden dove mensen in België, die na hun dertigste willen verder studeren, geen gebruikmaken van een tolk gebarentaal. Dit werd gezien als een beperking om zich op een volwaardige manier verder te ontwikkelen. Daar is nu verandering in gekomen.
Na jaren lang lobbyen is het de Federatie van Vlaamse DovenOrganisaties (Fevlado) gelukt om de regeling te veranderen. Volwassen – ongeacht hun leeftijd – krijgen voor 100 procent een tolkvergoeding voor onderwijssituaties. Hierin is wel een onderscheid gemaakt in onderwijsniveaus. Een geweldige overwinning voor de dovengemeenschap in België. Wellicht wordt het wel een uitdaging om alle nieuwe tolkopdrachten te vervullen, want er dreigt hierdoor een tekort aan tolken bij onze Zuiderburen.
In België is, net als in Nederland, de tolkvoorziening onderverdeeld in werkuren, onderwijsuren en leefuren. De onderwijsuren werden dus lange tijd verstrekt tot de leeftijd van dertig jaar. Na je dertigste kon je hier geen aanspraak meer op maken. Dit gaf een behoorlijke beperking voor mensen die na hun dertigste wilden gaan of blijven studeren..
Nederland
In Nederland is het nog niet gelukt om een vergoeding voor onderwijsuren voor dertigplussers wettelijk te regelen. Er wordt nog druk gelobbyd door belangenorganisaties. Zo werden er vragen gesteld in de Kamer. Op 18 augustus vroeg staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) uitstel voor haar antwoorden op de gestelde kamervragen. Het wachten is nu op de behandeling in de Tweede Kamer.
Tegelijkertijd dreigt er juist een tekort aan leefuren in België. Lees [link29335]hier[/link] hoe dat komt.
Reacties