Pulse tegen tinnitus
Een oplossing tegen tinnitus; daar kunnen mensen met deze aandoening alleen maar van dromen. Als zij kunnen slapen althans. De Britse Jack Knight-Adams van de Loughborough University bedacht recent een oplossing voor dit probleem: Pulse.
Pulse is een apparaat, dat mensen met tinnitus gedurende de nachtrust geleidelijk laat wennen aan stilte. Het apparaat bestaat uit een basisstation en een versnellingsmeter die om de pols bevestigd wordt. Deze polsband monitort de slaapkwaliteit. De gebruiker kiest voor het slapen gaan een achtergrondgeluid. Zodra men rustig slaapt, schakelt Pulse dit geluid uit. Begint men te ontwaken, doordat men (onbewust) last van de tinnitus ervaart, dan biedt het apparaat het gekozen geluid opnieuw aan tot men weer in diepe slaap is.
De inmiddels afgestudeerde Knight-Adams, die – als gevolg van hoofdletsel – zelf aan een milde vorm van tinnitus lijdt, besefte pas door onderzoek wat voor kwelling deze aandoening kan zijn. De zoemende, fluitende of rinkelende geluiden in het binnenoor, die alleen door de patiënt zelf gehoord worden, zijn vooral merkbaar in stilte en kunnen het dagelijks leven en met name de nachtrust ernstig verstoren. Tinnitus kan leiden tot stress, angst en zelfs depressie, wat de klachten verergert.
Het was al bekend dat achtergrondgeluid de tinnitus maskeert, waardoor de patiënt zich er minder bewust van is. Dat het probleem bij elke patiënt weer anders is, bemoeilijkt echter de ontwikkeling van een universele behandeling. Met Pulse zou daar weleens verandering in kunnen komen.
Hoewel het prototype nog onvoldoende werkt om tinnituspatiënten de nacht door te helpen en het tevens nog medische certificering behoeft, was het project dit jaar één van de kans hebbende inzendingen voor de James Dyson Award. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt voor een origineel, praktisch en duurzaam product en brengt zo het werk van jonge ontwerpers van over de hele wereld onder de aandacht. Hoewel Pulse op 27 juli jl. helaas niet werd uitgeroepen tot nationale winnaar, draagt de deelname hopelijk bij aan verdere ontwikkeling van deze vinding tot een doeltreffend hulpmiddel bij het omgaan met tinnitus.
Gebaseerd op artikelen van James Dyson Award, KNO.nl en ZDNet.be
Reacties