Resultaten convenant tegen gehoorschade positief
Jongeren krijgen steeds vaker gehoorschade. Dit houdt ook de Tweede Kamer bezig. Zo is er vorig jaar een convenant gesloten voor muziekactiviteiten. Staatssecretaris Van Rijn (van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft gekeken naar de resultaten tot nu toe.
Muziekevenenten en popzalen die bij het Vereniging van EvenementenMakers (VVEM) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) zijn aangesloten, hebben via het [link26863] convenant[/link] vastgelegd dat zij diverse afspraken volgen wat betreft gehoorbescherming. Uit onderzoek blijkt nu dat grote muziekevenementen over het algemeen de afspraken goed volgen. Zeker in vergelijking met kleinere popzalen. Een van de afspraken is dat het geluidsvolume moet worden gemeten. Veel kleine podia doen dat niet.
De afspraken
In het convenant staat onder andere dat de meewerkende partijen elk kwartaal de voortgang bespreken. Er zijn in het convenant verschillende afspraken over geluid en oorbescherming vastgelegd. Zo mag het geluidslimiet op de evenementen niet meer dan 103 dB zijn. Het geluid wordt gedurende de muziekactiviteit gemeten en bijgehouden met geschikteapparatuur. Gehoorbescherming is makkelijk te verkrijgen bij de uitgaansgelegenheden en de bezoekers worden geïnformeerd over het belang van oorbescherming tijdens geluid dat boven de 86 dB uit komt. Daarnaast zal het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ondersteuning bieden aan de VNPF, VVEM bij het opzetten van een [link29032]campagne[/link].
Resultaten
Sinds het convenant in werking is gegaan, hebben 299 muziekactiviteiten gegevens aangeleverd. Die zijn onderverdeeld in twee categorieën (evenementen en popzalen/evenmentenlocaties) die elk weer uit drie onderdelen bestaan (klein, middelgroot en groot). UIt de aangeleverde gegevens blijkt onder andere dat de meeste activiteiten zich houden aan het geluidslimiet van 103 dB. De minister wil dat 100 procent van alle activiteiten het geluidslimiet hanteren. Wat betreft de geluidsmetingen is er een opvallend verschil te zien tussen de kleine popzalen/evenementenlocaties en de overige categorieën. Maar 40 procent van de kleine popzalen/evenementenlocaties hebben gegevens bijgehouden van hun muziekactiviteiten, terwijl de andere categorieën boven de 60 procent uitkomen. Grote evenementen zelfs op 100 procent. Dit komt vermoedelijk omdat kleine poppodia vaak nog geen geschikte meetapparatuur hebben. Gehoorbescherming is bij 62 procent van de kleine popzalen en evenementen en bij 92 procent van de grote evenementen te verkrijgen. De verkoopplaats is vaak bij gaderobe’s, toiletten of de bar.
Hoe nu verder?
Deze maand staat er weer een voortgangsgesprek gepland met de minister en de betrokken organisaties. Dan wordt nadrukkelijk gesproken over het geluidslimiet waar alle muziekactiviteiten aan moeten voldoen. De minister heeft al met de VNPF en de VVEM afgesproken dat zij zich daar nu volop mee gaan bezighouden. Daarnaast wordt er gestreefd om in de zomer alle evenementen en popzalen te voorzien van de juiste meetapparatuur. Dat is ook een afspraak met de minister. Tijdens het gesprek deze maand wordt de voortgang hiervan bekeken. De VNPF en de VVEM doen er alles aan om het aantal verkooppunten van gehoorbescherming te verhogen. Momenteel wordt niet bijgehouden hoeveel oordoppen er worden verkocht, maar dat staat wel op de planning.
Nieuwe actiepunten
Naast evenementen en popzalen is de minister een voorstander om de horeca ook te betrekken in de preventie van gehoorschade. Hij is in gesprek met Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en wellicht dat zij in de toekomst ook het convenant gaan volgen. Verder zijn de VNPF en de VVEM bezig met een internationale campagne Celebrate Safe. Het gehoor van bezoekers van muziekactiviteiten staat daarbij centraal. Deze zomer wordt er gekeken hoe deze campagne afgestemd kan worden met de bewustwordingscampagne [link29032]I Love My Ears[/link]. Verder gaat de minister een overleg plannen met de betrokken partijen om te kijken wat er gedaan kan worden om het gehoor verder te beschermen tegen hard geluid. In september zal de stuurgroep van het convenant bijeenkomen en voor 1 oktober dit jaar zal de minister een actieplan preventie gehoorschade opstellen. De uitkomsten van het overleg van de stuurgroep worden dan ook meegenomen.
Gebaseerd op informatie van de Tweede Kamer.
Reacties