Overgangsregeling voor volledige vergoeding hoortoestellen kinderen?
Onder de uitdagende titel ‘Wie durft?’ heeft Stichting Hoormij een brandbrief gestuurd naar alle audicienbedrijven en zorgverzekeraars. Inzet: een overgangsregeling voor hoortoestellen voor kinderen die per 1 januari 2016 volledig zullen worden vergoed. De meeste audiciens pakken de handschoen op, de verzekeraars hebben meer tijd nodig.
Omdat minister Schippers de eigen bijdrage voor hoortoestellen voor kinderen niet per direct kon afschaffen, dreigt er nu een vervelende situatie te ontstaan waarbij ouders nog maanden wachten met de aanschaf van een hoortoestel voor hun kind. Kostbare maanden, als het om de ontwikkeling van een kind gaat. Vandaar dat de Stichting Hoormij (namens de gezamenlijke belangenverenigingen van doven, slechthorenden en TOS) vorige week aan de audicienbedrijven en zorgverzekeraars een brandbrief heeft gestuurd: wie durft deze handschoen op te nemen?
Audicienketens doen mee
Hans Anders kwam als eerste direct met het aanbod: zij zullen dit jaar geen eigen bijdrage in rekening brengen bij kinderen tot 18 jaar. Kort daarop gevolgd door Schoonenberg Hoorcomfort met eenzelfde regeling. Specsavers, Van Boxtel en Beter Horen haken deze week met eenzelfde regeling aan.
Zelfstandige audiciens
HoorProfs en CVZA, de organisaties waar diverse zelfstandige audiciens bij zijn aangesloten, geven aan geen collectieve regelingen te treffen. De rek is er financieel uit en zo’n collectieve regeling zit er gewoon niet in. Het is aan de afzonderlijke audiciens of zij in individuele gevallen een regeling of oplossing aanbieden.
Hebben ook verzekeraars hart voor kinderen?
Uiteraard geven audiciens aan dat de overgangsregeling van toepassing is daar waar de eigen bijdrage niet vanuit de aanvullende verzekering wordt vergoed en bij die verzekeraars die de uitdaging van Stichting Hoormij niet oppakken.
Vanuit de hoek van verzekeraars bleef het aanvankelijk stil. Na een tweede oproep geven enkele aan dat het enige tijd duurt voordat zij als verzekeraar kunnen reageren op onze oproep. Stichting Hoormij hoopt dat ook zij hart hebben voor slechthorende kinderen en meewerken aan 100% vergoeding in 2015. Een fifty/fifty-regeling (dat verzekeraars en audiciens ieder de helft van de eigen bijdrage voor hun rekening nemen) zou wat betreft de stichting fair zijn.
Gebaseerd op een artikel van de NVVS
Reacties