Wat is er bekend over tinnitus?
Tinnitus kan niet je genezen, maar er zijn wel verschillende behandelingen met een goed resultaat. Volgens Hoormij∙NVVS weten lang niet alle patiënten dit en daarom moet er meer voorlichting komen. In dit artikel vind je informatie over tinnitus en wat je aan je klachten kunt doen.
Ongeveer een tot twee miljoen mensen in Nederland hebben tinnitus (oorsuizen). Het laatste half jaar is er veel aandacht in de media voor tinnitus en gehoorproblemen. Terecht, zegt Hoormij∙NVVS, want vooral de toename van tinnitus bij jongeren en kinderen is alarmerend. Zij kunnen gehoorschade oplopen door te harde muziek via hun koptelefoons of bij concerten en festivals. Ook de Gezondheidsraad pleit voor meer voorlichting, preventieve maatregelen en een lagere geluidsnorm.
Mediacomponist Stephen Emmer heeft tinnitus en merkte dat op tinnitus een taboe rust onder muzikanten. In de Week van het Oorsuizen, lanceert hij de website van zijn Stichting Artists against Tinnitus: www.artistsagainsttinnitus.org
Al die aandacht voor tinnitus heeft tot nog niet geleid tot wettelijke maatregelen. Wel worden er meer oordoppen verkocht.
Wat is tinnitus?
Tinnitus is een geluid dat alleen in je eigen hersenen bestaat. Niemand anders hoort het. Het kan een piep of een suis zijn, maar ook andere en meerdere geluiden. Tinnitus kan optreden na gehoorschade. Gehoorschade leidt tot slechter horen. Het brein past zich daarop aan en daardoor kunnen er geluiden ontstaan die er niet zijn. Of je krijgt last van overgevoeligheid voor geluid (hyperacusis). Je kunt ook tinnitus krijgen als het gehoorsysteem overbelast is of als je stress hebt. Het komt voor bij volwassen en kinderen. Bij kinderen is er wel minder over bekend, omdat het lastig is om te meten wat kinderen precies ervaren. En de kinderen vinden het vaak moeilijk om te verwoorden hoeveel last zij ervan hebben in het dagelijks leven.
Kijk je liever een filmpje met ondertiteling over tinnitus? Bekijk deze video van NOS.
Welke behandelingen zijn er?
Cognitieve gedragstherapie is sinds 2020 de standaardbehandeling tegen oorsuisklachten. Je leert om de tinnitus minder aandacht te geven en de hersenen meer rust te geven in de verwerking van het geluid. In Nederland spelen de academische ziekenhuizen een hoofdrol in tinnitusonderzoek. Momenteel onderzoekt UMC Utrecht wat de invloed is van mindfullnesstherapie en cochleaire implantatie op tinnitus. Maar de meeste wetenschappers vrezen dat het probleem te ingewikkeld is om het snel op te lossen.
Meer leren
Klachten? Je kunt meteen naar de audicien. Die kan je een verwijzing voor de kno-arts geven. Het is sinds januari 2023 niet meer nodig om eerst langs de huisarts te gaan voor een verwijzing. Wil je meer lezen over tinnitus? Ga dan naar dit uitgebreide artikel van Hoormij∙NVVS.
Reacties