Gehoorschade bij militairen oorlogswond nummer één
Uit onderzoek van de Hearing Health Foundation is gebleken dat in Amerika 1,5 miljoen veteranen bij thuiskomst last hebben van slechthorendheid ten gevolge van hun diensttijd.
Wie bij Defensie werkt, heeft een verhoogde kans op gehoorschade. Bermexplosies, helikopters, ontploffingen, allemaal harde geluiden die kunnen bijdragen aan een zogenaamde geluidsdip. 60% van de veteranen die werkzaam waren in Irak en Afghanistan kwamen thuis met gehoorschade of tinnitus.
Ondanks dat het de meestvoorkomende gevolgen van diensttijd in een oorlogsgebied is, wordt dit nog vaak over het hoofd gezien. In Nederland is bij Defensie een speciale werkgroep ingesteld die de Directie Militaire Gezondheidszorg (DMG) adviseert op gebied van periodieke gehoormetingen, voorkomen van gehoorschade en welk gehooronderzoek gebruikt kan worden.
Otoplastieken
Eerder schreven we een [link29173]interview[/link] in Gezond Gehoor met Kees Matthijssen, medewerker van de Commando Landstrijdkrachten. Hij vertelt over het lawaai tijdens zijn uitzending naar Bosnië. Over de herrie van artilleriegranaten, luchtaanvallen en autobommen. Sinds 1995 behoren oordopjes tot de standaarduitrusting van Nederlandse militairen. Vanaf 2008 krijgt iedere militair op maat gemaakte oordoppen aangeboden, zogenoemde otoplastieken. Deze zijn gemaakt om de oren te beschermen tegen hard geluid, maar waarmee communicatie wel mogelijk blijft.
Lees hier het volledige artikel uit Gezond Gehoor: [link29173]'Je weet nooit wanneer de grote boem komt'[/link]
Gebaseerd op: hear-it.com
Reacties