Passend onderwijs voor Josien en Matthijs (slechthorend)
De Wet Passend Onderwijs is per 1 augustus 2014 ingevoerd. Tweeling Josien en Matthijs zijn beide slechthorend en gaan van een dovenschool naar een reguliere middelbare school. In een documentaire van Zapp vertellen zij hierover.
De Wet Passend Onderwijs zorgt ervoor dat kinderen een plek krijgen op een school die bij hun kwaliteiten en mogelijkheden past. Het gevolg van de invoering hiervan is dat de reguliere school waar het kind op zit geen leerling gebonden budget (lgb) – ofwel rugzak- meer krijgt. Daar tegenover staat dat de onderwijsbehoefte van het kind centraal staat, niet de medische indicatie. Bovendien hoeven de ouders geen langdurige indicatieprocedure meer aan te gaan.
Sinds de invoering van de Wet Passend Onderwijs kennen scholen zorgplicht. Dit betekent dat scholen ervoor moeten zorgen dat iedere leerling die op hun school zit, of die zich bij hun school aanmeldt een passende onderwijsplek binnen het samenwerkingsverband krijgt, dus ook als het kind extra ondersteuning nodig heeft. Deze plicht is ingevoerd om te voorkomen dat kinderen thuis komen te zitten wanneer er geen passend onderwijsaanbod voor ze is.
Josien en Matthijs zijn twee van die leerlingen. Zij hebben 9 jaar bij elkaar in de klas gezeten op een dovenschool. Dit schooljaar zijn zij voor het eerst naar een reguliere middelbare school gegaan en krijgen passend onderwijs.
In onderstaande documentaire van Zapp Echt Gebeurd vertellen ze hoe het ze vergaan is, wat de grootste veranderingen waren ten opzichte van de dovenschool en hoe het nu met ze gaat.
Bron: Steunpunt passend onderwijs
Reacties