Doven en slechthorenden zijn ‘vergeten doelgroep’ bij crisiscommunicatie
Wanneer er een ramp of crisis in Nederland is, moet daarover gecommuniceerd worden. Hoe zorg je ervoor dat die informatie toegankelijk voor iedereen is? Over dit onderwerp schreef V&R een boek.
V&R ondersteunt en adviseert organisaties op het gebied van veiligheid en crisismanagement. Het is belangrijk dat iedereen informatie tijdens een crisissituatie begrijpt. Daarom hebben zij een gids geschreven over het organiseren van een persconferentie. In deze gids wordt gesproken over vergeten doelgroepen. Dit zijn groepen mensen voor wie Nederlandse tekst of gesproken Nederlands niet toegankelijk is, bijvoorbeeld dove mensen. De gids adviseert wat je moet doen om deze groepen mee te nemen in de communicatiestroom.
Het Nederlands Gebarencentrum hielp mee
De gids werd geschreven in samenwerking met het Nederlands Gebarencentrum. Zij vertelden hoe bij een persconferentie een tolk gebarentaal moet worden ingeschakeld en hoe de tolk in beeld gebracht moet worden. Voor dit boek zijn Sarah Muller, coördinator bij het Nederlands Gebarencentrum, en gebarentolken Corline Koolhof, Irma Sluis en Sandra Markies geïnterviewd.
Boek bestellen?
Wil je meer weten over dit boek? Op de website van V&R kun je er meer over lezen. Bestel het boek Hoe organiseer je een persconferentie tijdens een ramp of crisis? De opbrengst gaat naar het Nationaal Dovenfonds en Stichting Lezen en Schrijven.
Galjaardprijs
De Galjaardprijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een initiatief op het gebied van publieke communicatie. Het project ‘vergeten doelgroepen’ was genomineerd voor de Galjaardprijs 2022.
Terugkijken: congres met Sarah Muller
Op donderdag 19 mei 2022 vond het congres rondom het boek plaats. In het Museum Beeld en Geluid in Den Haag gingen de experts met elkaar in gesprek. Dit congres werd vertolkt in Nederlandse Gebarentaal. In de video hieronder kun je het interview met Sarah terugkijken. Het gaat over gebarentolken inzetten tijdens een persconferentie.
Reacties
Hoe was het als het /hier/ verteld werd wie of wat V&R is, zodat je deze tekst kan lezen zonder door te moeten klikken als je niet alle namen kent?
En die merkwaardige zin over gesproken woord niet toegankelijk voor semi-analfabeten?