Podcast voor doven en slechthorenden: VPRO Medialab onderzoekt of het kan
VPRO Medialab probeert een nieuwe vormtaal te ontwikkelen met hun app Doofpod. Deze app adviseert podcastmakers over het toegankelijk maken van hun werk voor dove en slechthorende mensen. VPRO Medialab hoopt dat de app begin 2023 klaar is en dat deze internationaal gebruikt kan worden.
Een podcast is een nieuwsitem, een verhaal of een interview waarbij je alleen de gesproken taal hoort. Net als de radio. Niks voor dove of slechthorende mensen, dus. Dat is jammer, want daarmee sluiten podcastmakers direct een groep van 1,5 miljoen Nederlanders buiten. Daarom is onder andere VPRO Medialab bezig met het visueel maken van podcasts. NRC interviewde de makers van Doofpod over hun onderzoek.
Internationale vormtaal
Geert-Jan Strengholt, Delyan Pragov en Wouter Vroege, de makers van Doofpod, moesten keer op keer hun ontwerp aanpassen. Hun creatieve ideeën om veel kleuren en vormen te gebruiken bij het vormgeven van de tekst, werden afgekeurd door dove en slechthorende gebruikers. Te afleidend en te vermoeiend. En hun mooie lange verhalen waren te lang. Het doel is om een internationale vormtaal te ontwikkelen. Maar hoe doe je dat als kleuren, signalen en tekens in elk land iets heel anders kunnen betekenen?
Lees het artikel: Het kan: een podcast maken zonder geluid
Lees meer over Doofpod bij VPRO Medialab
Reacties
Link naar Enquête van Jacobien Korver geeft aan dat de enquête niet bereikbaar is.
Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan: gewoon net als vroeger geen podcasts maar geschreven taal of als ingekorte versie apart eronder. Dat is tenminste ook voor mensen met gehoorverlies die geen gebarentaal gebruiken of nodig hebben handig.
Waarom niet een project om het geluid van de podcast om te zetten in tekst met behulp van een transcriptie- programma. Die tekst moet dan wel grondig gecorrigeerd worden