Horen met je hersenen verder ontwikkeld dan gedacht
Uit onderzoek blijkt dat de patronen in de hersenen om geluiden te herkennen groeit. Net als bij het zien van dingen, filteren je hersenen het geluid dat je opvangt.
Een onderzoeksteam, met onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen, de Universiteit Utrecht en het Hersencentrum Utrecht, heeft de geluidsverwerking in de hersenen onderzocht. De verwerking van geluid gebeurt immers in je hersenen en niet in je oren.
Bij het herkennen van geluiden gebruiken de hersenen bekende patronen. Ook kunnen de hersenen andere geluiden uit de omgeving onderdrukken. Bijvoorbeeld om een zacht, mogelijk relevant, geluid beter waar te nemen.
Octaaf
Nu is gebleken dat een toon in een octaaf hoger of lager van het origineel ook herkent wordt door de hersenen. Dat heet een octaafrelatie. Wat is eigenlijk een octaaf? Een octaaf is een interval tussen twee tonen. De basistoonladder in de westerse muziek bestaat uit acht tonen (C1, D, E, F, G, A, B, C2). Van C1 tot en met C2 is een octaaf.
Nieuwe mogelijkheden
Nu het bekend is dat er een octaafrelatie bestaat, kunnen er wel een aantal toepassingen bedacht worden waarbij dit kan worden toegepast. Ook voor commerciële doeleinden. Aldus de onderzoekers.
Een voorbeeld voor hoortoestellen: Stel dat iemand door een beschadiging aan de haarcellen van het slakkenhuis geen hoge tonen meer kan horen, dan kan een hoortoestel zo ingesteld worden dat het die tonen omvormt naar één of meerdere octaven lager. Door de octaafrelaties zou die persoon dan weer normaler kunnen horen.
Dit artikel is gebaseerd op een artikel van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Reacties