Verslaving, als iemand niet meer zonder kan
Veel mensen gebruiken soms alcohol, medicijnen of softdrugs. En bijna iedereen gokt wel eens. Bijvoorbeeld door mee te doen aan een loterij. Dat is heel gewoon. Het wordt een probleem als iemand te veel gebruikt of gokt en daar niet mee kan stoppen.
Door alcohol, drugs of medicijnen te gebruiken of door te gokken gaan mensen zich anders voelen. De kans op verslaving is groter als iemand dat gevoel heel fijn vindt en dat fijne gevoel steeds opnieuw wil hebben. Mensen raken niet in één keer verslaafd. Dat gaat langzaam en vaak in vier stappen (fasen): 1) de probeerfase, 2) sociaal gebruik, 3) schadelijk gebruik/misbruik en 4) verslaving.
Bekijk op de website van GGZDS het ervaringsverhaal van Samet in gebarentaal en met ondertiteling.
Waar kunnen verslaafde mensen last van hebben?
Mensen die verslaafd zijn, kunnen last hebben van:
- ontwenningsverschijnselen zoals trillen en zweten als men geen alcohol, drugs of medicijnen gebruikt of niet kan gokken
- somber, angstig, vergeetachtig of in de war zijn en snel boos worden
- zich slecht kunnen concentreren
- slecht slapen
- problemen met mensen thuis, op school of op het werk
Hoe komt het dat mensen verslaafd raken?
Dat mensen verslaafd raken, komt meestal door het samengaan van drie dingen:
- De hersenen veranderen door het gebruik van alcohol, drugs of medicijnen.
- Psychische problemen; mensen gaan soms verslavende middelen gebruiken om zich prettiger te voelen.
- Het gedrag van andere mensen; als de mensen om iemand heen bijv. roken is de kans groter dat diegene dat ook gaat doen.
Waarom is het zo moeilijk om te stoppen?
Verslaafde mensen hebben alcohol, drugs of medicijnen nodig om zich fijn te voelen. En hun hersenen hebben de alcohol, drugs of medicijnen nodig om normaal te kunnen werken. Stopt men met het gebruik van alcohol, drugs of medicijnen, dan krijgt men ontwenningsverschijnselen zoals zweten en trillen. De hersenen moeten opnieuw leren normaal te werken, zonder het verslavende middel. Het lichaam blijft een lange tijd om het middel vragen. Daarom is stoppen moeilijk.
Therapie helpt!
Het is moeilijk om van een verslaving af te komen. Wacht niet met hulp zoeken, want een verslaving gaat meestal niet vanzelf over. Als iemand niets doet, wordt de verslaving vaak alleen maar erger. En de lichamelijke, psychische en financiële problemen die daardoor ontstaan ook.
Meer weten?
Wilt u meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan het ervaringsverhaal op de site van GGZDS. U kunt daar ook de folder ‘Verslaving, als iemand niet meer zonder … kan’ downloaden. De website en de folders van GGZDS zijn speciaal gemaakt voor doven en mensen met een auditieve beperking. De folders zijn ook op te vragen bij GGMD via email of 0800 – 337 4667
Heeft u hulp nodig?
Op de website van GGZDS staan alle instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland die zich gespecialiseerd hebben in hulp aan doven en slechthorenden. De medewerkers van deze ggz-instellingen kennen de moeilijkheden en mogelijkheden van doven en slechthorenden in een “horende” wereld. Zij kunnen communiceren met doven en slechthorenden. Als u dat wilt, is een gebarentolk of schrijftolk bij de gesprekken aanwezig.
Reacties