Kentalis Compas biedt stagebedrijven talentvolle leerlingen
Ruim 30 lokale ondernemers kregen afgelopen dinsdag een rondleiding door Kentalis Compas in Sint-Michielsgestel; de school voor vmbo- en praktijkonderwijs zoekt zo stageplekken voor haar dove en slechthorende leerlingen en leerlingen die een taalontwikkelingsstoornis (tos) hebben.
Tijdens de rondleiding door praktijklokalen zagen ondernemers zelf waarom de leerlingen een aanwinst zijn voor stagebedrijven.
Talentvolle leerlingen
De een is automonteur, de ander architect: een gevarieerde groep van ruim 30 Brabantse ondernemers kwam dinsdagavond naar de school voor voortgezet onderwijs, Kentalis Compas in Sint-Michielsgestel, om te horen wat het betekent om bijvoorbeeld een dove of slechthorende stagiaire in dienst te nemen. “Onze leerlingen hebben vaak gouden handjes”, vertelt stagebegeleider Willem Geurts, terwijl hij in het houtbewerkingslokaal meubels laat zien die door leerlingen zijn gemaakt. Het diploma dat leerlingen op deze school halen is erkend en gelijkwaardig aan vergelijkbaar diploma´s.
Stageplekken nodig
Er zijn dringend meer stageplekken nodig voor de leerlingen van Kentalis Compas. “Als je bijvoorbeeld doof bent, heeft dat gevolgen voor je manier van communiceren. Dat schrikt werkgevers soms onnodig af”, weet teamleider Lilian Bastens -Tromp. “Bovendien zijn sommige stageplekken door de crisis weggevallen.” Stagecoördinator Hans Driessen: “Wij willen er alles aan doen om te zorgen dat onze talentvolle leerlingen in de toekomst niet thuis komen te zitten. Ze willen net als iedereen hun droom verwerkelijken. Werkervaring opdoen bij een stagebedrijf is dan heel belangrijk.”
Volledig meedraaien
De stages zijn waardevol voor leerlingen, maar ook voor stagebedrijven. De meeste leerlingen draaien namelijk volledig mee op hun stageplek. Zoals oud-leerling Tom van Veen (20): hij begon als stagiaire bij bakkerij Han Goossens in Den Dungen en hielp bij allerlei werkzaamheden, van het kneden van brood tot het maken van cupcakes. De bakker bood hem een jaar later een baan aan voor 36 uur per week. Geurts: “Zijn collega’s wilden goed met hem kunnen communiceren en volgden een hele gebarencursus. Geweldig.”
Gratis gebarentaalworkshop
Voor ondernemers die een stageplek beschikbaar stellen, ontwikkelde Kentalis een gratis workshop gebarentaal. Bastens -Tromp: “Gebarentaal is een echte taal. In deze workshop leer je de basis, zodat je beter met de leerling kunt communiceren. Ik hoor van veel bedrijven dat ze het leren van gebaren een mooie uitdaging vinden, een nieuwe input voor hun bedrijf.” Ook kunnen stagebedrijven altijd terecht bij de stagebegeleiders van Kentalis Compas. Zij begeleiden alle stagiaires en stagebedrijven zeer intensief.
Kentalis Compas
Kentalis Compas biedt voortgezet onderwijs aan jongeren van 12 tot 20 jaar die een beperking hebben in horen en communiceren. Kentalis Compas heeft zowel praktijk- als diplomaonderwijs. Sommige leerlingen stromen uiteindelijk door naar regulier onderwijs, anderen gaan aan het werk. Compas heeft verschillende praktijklokalen, zoals een metaalbewerkingslokaal en een restaurant. Hier worden leerlingen intensief klaargestoomd voor hun droombaan.
Kentalis
Kentalis is een landelijke organisatie en al 220 jaar gespecialiseerd in diagnostiek, zorg en onderwijs voor mensen met beperkingen in horen en communiceren. Leerlingen en cliënten van Kentalis krijgen allerlei mogelijkheden om zich te ontwikkelen in de taal en communicatie. Om te zorgen dat zij zo goed mogelijk kunnen meedoen aan onze samenleving.
Reacties