Update: Wat wordt er gedaan voor dove vluchtelingen uit Oekraïne?
Door de oorlog in Oekraïne zijn al z’n 3 miljoen mensen het land uit gevlucht. Enkele duizenden zijn naar Nederland gekomen. Onder hen zijn ook dove Oekraïners. Ze hebben hun thuis moeten verlaten omdat het daar onveilig was. Vanuit Nederland wordt er van alles gedaan om hen te helpen. Hieronder wat we tot nu toe weten.
Video’s met Oekraïense gebaren
Voor mensen die met dove Oekraïeners in aanraking komen, maakten Ellen Both en Misha Babej video’s met Nederlandse en Oekraïense gebaren. Ellen is zelf tolk Nederlandse Gebarentaal. In de video’s spreekt Ellen het woord uit, laat dan het Nederlandse gebaar zien en dan laat Misha, tolk Oekraïense gebarentaal, het Oekraïense gebaar zien. In maar liefst 12 video’s kunnen mensen heel veel gebaren uit de Oekraïense gebarentaal leren. Ook heeft het Nederlands Gebarencentrum gebaren over Oekraïne op een rij gezet.
Opvang van dove vluchtelingen in Nederland
Swedoro (Stichting Welzijn Doven Rotterdam) vangt dove vluchtelingen op als ze in Nederland zijn aangekomen. Ze kunnen daar even tot rust komen, krijgen eten en drinken en kunnen en hun verhaal kwijt. Daarna gaan ze naar een andere locatie voor langere tijd. Ook wil Swedoro regelmatig ontmoetingen voor dove vluchtelingen organiseren zodat ze samen kunnen zijn. Meer zie je hieronder in de video in Nederlandse gebarentaal met ondertiteling. Wil je meer weten of helpen? Mail dan naar supportukraine@dovenschap.nl.
Tolken gezocht om dove vluchtelingen te helpen
Tolkcontact heeft in samenwerking met Dovenschap een oproep gedaan aan alle tolken gebarentaal in Nederland om vrijwillig te tolken. Een team van dove vrijwilligers en dove tolken leveren hulp en ondersteuning aan dove Oekraïense vluchtelingen. Maar zij hebben hierbij ondersteuning nodig van tolken NGT. Heb je de oproep gemist en wil jij ook je steentje bijdragen? Geweldig! Neem contact op met Ellen Nauta via supportukraine@dovenschap.nl.
Dove vrijwilligers in Roemenië
Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland proberen Nederlanders dove mensen uit Oekraïne te helpen. Bijvoorbeeld Alfred en Hannah Bout, die zorgen dat dove Oekraïners die naar Roemenië vluchten, worden opgevangen door dove vrijwilligers. Dit staat in een artikel van Groot Nieuws Radio. Hannah vertelt dat het voor dove Oekraïners aan de grens lastig is te begrijpen wat de bedoeling is. Dat is omdat de mensen bij de douane Roemeens of Engels spreken, met een mondkapje op. Bovendien zijn de Oekraïense en Roemeense gebarentaal totaal verschillend. De politie schakelt de dove vrijwilligers in als er dove mensen bij de grens komen. ‘Het scheelt een hoop frustratie,’ vertelt Hannah.
Aanvulling 4 april: Flyers met communicatietips
Deelkracht heeft samen met Dovenschap praktische tips op een rij gezet voor communicatie met dove en slechthorende vluchtelingen uit Oekraïne. Er zijn overzichtelijke flyers gemaakt in het Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch. Je kunt ze downloaden op de website van Deelkracht.
Aanvulling 14 april: Woordenboekje Oekraïens – Nederlands – Nederlandse Gebarentaal
Om de communicatie met dove Oekraïense vluchtelingen makkelijker te maken, maakte het Nederlands Gebarencentrum een woordenboekje. Er staan ruim 100 basisbegrippen in. Op iedere bladzijde staat een Oekraïense woord, met daarachter de vertaling van het woord in het Nederlands. Daaronder staat een afbeelding van het woord, en een afbeelding van het gebaar in de Nederlandse Gebarentaal. Ook zijn via QR-codes filmpjes van de gebaren te bekijken. Het boekje wordt gratis geleverd aan organisaties die betrokken zijn bij de opvang van dove Oekraïense vluchtelingen. Aanvragen kan via info@gebarencentrum.nl, met vermelding van naam en adresgegevens.
Reacties
De ondertiteling is vreselijk geworden met die witte letters op witte ondergrond. Ik zag geen kans om dat filmpje uit te kijken.
Is dit er ook in andere talen?
Voor andere vluchtelingen?
Spaans, Arabisch, Turks……
Met vriendelijke groet
Patricia van Noort
Patricia.miranda@live.nl
Patriciavannoort@coa.nl
Hallo Patricia, bedankt voor je vraag. Je kunt dit het beste bij Dovenschap navragen. Groet, Redactie Doof.nl