Zo kun je ontspannen werken met gehoorverlies
Of je nog maar net gehoorverlies hebt of al langer, op het werk kan het je soms best in de weg zitten. Je mist instructies, volgt niet alles in een (online) vergadering en je bent moe na een tijd luisteren. Wat zeg je hierover tegen je collega’s? Hoormij NVVS heeft tips voor ontspannen werken met gehoorverlies. Voor als we hopelijk binnenkort weer minder hoeven thuis te werken.
Om te beginnen is het belangrijk om aan te geven wat je nodig hebt, staat in het artikel van Hoormij NVVS. Vind je dat lastig? Dan kun je weerbaarheidstrainingen volgen via bijvoorbeeld de GGMD of Hooridee. Of laat je begeleiden door een jobcoach. Wil je dat je collega’s zich kunnen inbeelden hoe horen voor jou is? Er zijn speciale simulators en tinnitus-geluiden om anderen te laten ervaren hoe jij spraak en muziek hoort. Wees ook niet bang om assertief te zijn. Geef aan wat voor jou fijn is, maar sla niet door in opdringerigheid.
En voor de communicatie heeft Hoormij NVVS ook adviezen. Kies bijvoorbeeld een goede plek op kantoor. Met je ‘goede oor’ naar de meeste mensen gericht, op een plek waar je goed kunt spraakafzien. Moeite met spraakafzien? Er zijn oefengroepen voor. Vraag je collega’s bij overleggen niet door elkaar heen praten en spreek af dat jij mag onderbreken als dat wel gebeurt. Verder kun je tolkuren aanvragen bij UWV om een schrijftolk in te zetten. Zo’n schrijftolk typt alles wat er gezegd wordt. Zeker ook voor online overleggen is dit heel erg handig. En als je dat wil kun je gebruikmaken van hoorhulpmiddelen, zoals ringleiding en soloapparatuur.
Verder kan het handig zijn om geluid op je werkplek te meten met een decibelmeter. Is er veel geluid, kijk dan of je de hoeveelheid omgevingsgeluid kunt beperken. Dit kan met geluidsabsorberende panelen of hulpmiddelen om je gehoor te beschermen. Eventueel kun je een werkplekscan laten doen door een audiologisch centrum.
Meer tips?
Lees het hele artikel met nog meer tips in het artikel ‘Slechthorend én werken? Deze tips helpen je!‘ van Hoormij NVVS.
Reacties
Dat werkt waarschijnlijk hoofdzakelijk voor mensen die op goede posities zitten. Die kunnen zich namelijk meer permitteren dan het voetvolk.