Kinderen van dove ouders (CODA)
Een kind van ten minste één dove ouder wordt ook wel een CODA genoemd. Dat is een afkorting van het Engelse ‘Child Of Deaf Adults’. Kinderen van dove ouders kunnen horend zijn, maar ook slechthorend of doof.
Twee talen en culturen
90% van de kinderen van dove ouders is horend. Zij groeien op in twee werelden: als horende in de horende wereld en als gebarentaalgebruiker in de dovenwereld. Ze leren Nederlands en Nederlandse Gebarentaal en groeien dus tweetalig en bi-cultureel op. Omdat ze kunnen horen, worden CODA’s vaak op jonge leeftijd al ingezet als tolk voor hun ouders.
Kinderen van dove ouders in de media
Wil je meer lezen of kijken over CODA’s? Hieronder een paar tips:
- Het boek De vreemdelinge van Claudia Durastanti is een autobiografisch boek. De horende schrijfster groeide met haar horende broer op in een arm gezin van dove ouders. Lees een interview met Claudia Durastanti
- De Frans-Belgische bioscoopfilm La Famille Bélier gaat over een horend meisje van zestien in een gezin met twee dove ouders en een doof broertje. De film is met Nederlandse ondertiteling te bekijken via Pathé Thuis, bekijk de trailer
- De korte YouTube-film Coda Pride is gemaakt door een Amerikaanse broer en zus. Zij vertellen hoe het is om dove ouders te hebben. Bekijk de film (negen minuten, Engels gesproken en Engels ondertiteld).
- Passport without a Country is een Australische documentaire uit 1992. Bekijk de documentaire (47 minuten, Engels gesproken en Engels ondertiteld)
Op Facebook is er een besloten groep voor kinderen van dove ouders: CODA Nederland