Covid19-pandemie verhoogt tinnituslast
Hoormij∙NVVS onderzocht in het eerste kwartaal van 2021 middels een enquête of de Covid19-pandemie de tinnituslast verhoogt. Dat blijkt – op basis van wat 1.356 respondenten invulden – het geval te zijn. Mensen maken zich meer zorgen, hebben minder afleiding en ervaren mentale overbelasting. Voor de groep die veel last heeft van oorsuizen is de last verdubbeld. Tijdens de Online Tinnitus Conferentie die Hoormij.NVVS organiseert op 27 maart 2021 volgt een verdere presentatie van de uitkomsten.
Een wereldwijde studie (Beukes, a.o. 2020) toonde al aan dat veel mensen meer last van hun tinnitus (oorsuizen) hebben door de gevolgen van de Covid-19 pandemie. In zeldzame gevallen kregen mensen door het virus juist gehoorverlies en tinnitus. Hoormij∙NVVS onderzocht de stand van zaken in Nederland.
Het bestaat alleen in jouw hoofd
Tinnitus (oorsuizen) is het waarnemen van een piep, brom, fluit, suis, gepomp of ander geluid in het hoofd, of in één of beide oren, zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is. Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben hiermee te maken en het aantal blijft stijgen.
Oorzaken verergering tinnituslast
Een derde (32,6%) geeft aan dat hun tinnitus erger is geworden. Alarmerend is dat het aantal mensen dat in coronatijd het leven niet meer de moeite waard vindt is gestegen van 6,5% naar 9,4%.
Respondenten melden als oorzaken van de verergering:
- minder afleiding van de tinnitus
- de anderhalve meter afstand in combinatie met de mondkapjesplicht
- mentale overbelasting – anders dan vóór corona – door de combinatie werk en huishouden en zorgen om familie, partner en/of het gezin.
- eenzaamheid
Opmerkelijk
Dat 2,7% zegt dat hun tinnitus verminderd is, is opmerkelijk. Iets meer vrouwen (64%) dan mannen (36 %) geven dat aan, maar de aantallen zijn klein (totaal 36). Genoemde redenen zijn: meer rust, minder sociale verplichtingen en contacten. “Ik heb meer rust, doordat ik niet iedere dag in de trein hoef te stappen.”
Tinnitus door corona
Een klein percentage 3,6% (48 mensen) zegt dat ze last van oorsuizen hebben gekregen door de corona-crisis. Meer vrouwen dan mannen. De volgende uitspraken kunnen erop wijzen dat – in zeldzame gevallen – mensen die corona hebben gehad, meer last van tinnitus krijgen: “De tinnitus is erger geworden sinds ik zelf corona heb gehad.” “Na corona had ik meer tinnitusklachten.” Bij een positieve test was tinnitus één van de eerste symptomen.
Advies voor (huis)artsen en (hoor)zorgverleners
Het is belangrijk dat (huis)artsen en (hoor)zorgverleners op de hoogte zijn van de impact van het covid-19 virus op tinnitus. En dat zij mensen met tinnitus serieus nemen. Hoormij∙NVVS pleit al langere tijd voor meer begrip en goede hulpverlening voor mensen met oorsuizen.
Online Conferentie Oorsuizen: Tips voor Tinnitus
Heb jij tinnitus of heeft iemand in je omgeving tinnitus? Dan is de conferentie op zaterdag 27 maart 2021 van 10.30 – 16.00 uur iets voor jou. Ben je lid van Hoormij∙NVVS, dan is de online voorlichtingsdag gratis. Niet-leden betalen € 19,50. Aanmelden is verplicht. Meer informatie hierover en het programma vind je hier: stichtinghoormij.nl/conferentie
Bron: Stichting Hoormij
Reacties
Ja, meer stress. Dat geeft meer spierspanning, meer hoofdpijn, meer tinnitus, dat soort dingen.
Geen werk 4 banen kwijt.
Financieele zorgen.
Verveling.
Niet naar buiten kunnen
Eenzaamheid.
Te veel denken.
Het giert en suist door mijn hoofd en oren.
Slapeloze nachten. Vandaag gezocht hier naar een medicijn maar helaas.Gehoor beschadigingen door werk in de muziek.
Ik heb maskeerders.
Wie helpt?? Ook ik wordt hier helemaal gestoord van.
Waarom kan je niet naar buiten?
Wat zijn je fysieke mogelijkheden?
Sorry hoor ik ben op pensioen gegaan en heb geen stress meer en mijn tinnitus is toch luider.. Besmet geweest en 1 spuit heb ik reeds gekregen. Volgend jaar ga ik verhuizen en dan hoop ik toch dat mijn tinnitus eens wat minder wordt .O ja ik heb ook al 3 maanden audistim smorgens en avonds genomen maar hielp ook niets.Hopelijk gaan ze daar eens iets voor uitvinden wat echt helpt.MVG Gi
Ik heb ook meer tinnitus sinds Long Covid. Gelukkig merk ik het pas echt naar een dag werken. KNO arts zei dat de verergerde gehoorschade kwam door harde muziek, maar ik heb daar altijd goed op gelet. En het viel me past op na corona. Eerdere test (paar jaar terug) was milder.
Voel me in ieder geval niet gehoord..
Je bent wel gehoord, hoor. En vervolgens weggezet als iemand die het over zichzelf afriep.
Ik kreeg ook zoiets te horen, van een kaakchirurg: het was geen ontspoorde kaak maar aangezichtsverlamming en dat kwam door de injectie. Injectie? Ja, door de injectie! Ik weet van geen injectie. Jawel, de injectie. Geen recente injectie gehad. Botox… BOTOX? Ja, door de botox injectie. Ik heb géén injecties gehad, het kwam door afkoeling. Toen pas ging hij lezen wat ik alvast op schrift gezet had. Hij kraste de injecties door (jawel, ik laat ze schrijven) en bevestigde dat het door de afkoeling kwam.
Veel medici zijn geen prettige mensen. Onze behandelaars deden het bot. Anderen doen het met een vriendelijke gezicht, zodat je nog heel even aan jezelf twijfelt.
O, maar je bent wel gehoord, hoor. Alleen werd je gelijk weggezet als iemand die het over zichzelf afriep. Langdurige covid-19 is een nieuwe aandoening, zeg maar modeziekte, niet bewezen, aandachttrekkers, etc.. Niet elke arts wil daar dan in meegaan.
Therapeuten zijn er al achter gekomen dat de gebruikelijke therapieën niet werken, waardoor ze een machteloos gevoel hadden. Het werkte zelfs contraproduktief, de cliënten gingen erdoor verder achteruit. Dus laat je niet in onbewezen therapieën praten.
Waar je wel op moet letten is spanning in de schouders, nek, onderkaak. Als je daar verklemd raakt, dan neemt de tinnitus toe. Verkeerde lichaamshouding (bv. als je wat slapper geworden bent), kan ook voor blokkades zorgen. Je eten goed kauwen en ook toetjes kauwen schijnt te helpen, doordat die kauwbeweging goed voor het brein is, volgens prof. Erik Scherder, die op meerdere Youtube-video’s uitleg geeft over je brein gezond houden, ook op oudere leeftijd.
Hij zit in dezefde tram als een deel van z’n studenten en dan gaan zij met de roltrap terwijl hij als bejaarde de trap neemt. Traplopen kan ook goed zijn, mits je het doet naar je conditie is en vooral geen omlaaggaande beweging maakt als je bezig bent omhoog te lopen.