Toegankelijke informatie over stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen
Woensdag 17 maart mogen we weer stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Om je zo goed mogelijk te informeren en voor te bereiden, organiseren ProDemos, LFB en Ieder(in) samen met nog een aantal andere organisaties activiteiten in toegankelijke taal. Zo zijn er onder andere ook filmpjes met ondertiteling en in NGT.
Hoe werkt de Tweede Kamer, waarom is het belangrijk om stemmen en hoe gaat het stemmen eigenlijk in zijn werk? Dat en meer kom je allemaal te weten in de laagdrempelige filmpjes van ProDemos. De filmpjes zijn voorzien van ondertiteling en er is ook een filmpje beschikbaar in NGT. Bekijk de filmpjes hieronder of kijk voor meer informatie op www.stemjijook.nl
Filmpjes met ondertiteling:
Filmpje in NGT
Méér toegankelijkheid rondom het stemmen
Dit jaar kun je voor het eerst ook live de verkiezingsdebatten bij NPO volgen met de ondersteuning van een gebarentolk, en we lieten eerder ook al weten dat er voor het eerst een gebarentalig stembureau in Utrecht komt, met dank aan Lisa Hinderks.
Reacties
Nog even voor de goede orde wat aanvullingen:
# Je krijgt dus van te voren de papieren thuis bezorgd.
– als het de dag zelf nog niet bezorgd is heb je pech, want dan ben je te laat. . Als het paar dagen van te voren nog niet bezorgd is, kan je met de gemeente contact opnemen om het alsnog tijdig te krijgen.
– Er staat vermeld welk stembureau het dichtstbij is. Dat is alleen een indicatie. Je kan zelf bepalen naar welk stembureau je gaat, bijvoorbeeld omdat je dan over minder verkeersdrempels moet of een drukke oversteek vermijden kan. Ik ga naar een andere omdat die op de weg naar het centrum ligt en ik aansluitend boodschappen kan doen.
Je kan ook in een andere gemeente stemmen, maar dat moet je van te voren regelen. Dat is bijvoorbeeld in verband met werk- of reistijden. Het kan gunstiger zijn om dicht bij je werk te gaan stemmen.
# Ooit kreeg ik een verrassende opmerking: iemand had gestemd op een van de een grote partijen, hoewel die ongewenst gevonden werd. De vijand werd geholpen met het bevreemdende argument “mijn stem niet verloren te laten gaan”.
Voor de situatie om hoe dan ook te stemmen maar beslist niet op de bekende grote partijen, hoorde ik een beter advies: dan neem je een van de kleine partijen die waarschijnlijk toch weinig kans hebben.
# Wie uit protest NIETS wil stemmen, doet dat met een blanco stem. Je streept helemaal niets aan als je in het stemhokje staat en doet het formulier zo in de bus. Dat wordt wel geregistreerd, maar heeft verder geen invloed op de zetelverdeling. Wel is het een signaal. Niet gaan stemmen heeft geen enkele waarde, Je kan wel zien welk percentage niet gestemd heeft, maar dat kan puur onverschilligheid of onwetendheid of wat ook zijn. Geen mens herkent daarin een proteststem.
# Wie ontdekt het verkeerde hokje gekleurd te hebben, gaat een nieuw stemformulier vragen. Knoeien maakt het formulier ongeldig. Opmerkingen erbij schrijven maakt het formulier ongeldig. Droedels tekenen maakt het formulier ongeldig. Het wordt dan opgevat als heeft niet gestemd.
# Uiteraard wordt er op toegezien dat er geen mensen over je schouder heen kunnen meelezen.
# Voor mensen die hulp bij stemmen nodig hebben, is het helemaal niet zo moeilijk als beweerd wordt. Je krijgt immers in principe de papieren tijdig thuis. Als het goed is, heb je al een keuze gemaakt en iemand laat voor de zekerheid nog even zien aan welke kant je moet aankruisen. Dat doe je dan dus thuis en levert het formulier in, of je overhandigd het aan degene die je gemachtigd hebt.
Ja, je kan iemand machtigen om voor je te gaan stemmen. Dat mis ik hier. Niet iedereen is fysiek in staat om naar het stembureau te gaan en al die handelingen te verrichten. Als ik me goed herinner, staat op de stempas hoe dat geregeld wordt.
# Ik ben een beetje verbaasd over de noodzaak van een tolk bij stemmen. Waarschijnlijk is dat meer als steuntje in de rug, want het is heel eenvoudig, ook als je totaal niets hoort, want alles wijst zich vanzelf.
Maar goed. Ik ga naar binnen, naar de drie mensen achter de paperassen. We begroeten elkaar vaagjes, Iemand wil wat van me, ik overhandig de pas en m’n ID-bewijs; de gegevens worden gecontroleerd en ik word doorgewuifd naar de stemhokjes. Daarna groeten we elkaar weer en is het gedaan.
# Misschien heb je hulp nodig bij het bepalen op welke partij je stemt. Daarvoor zijn er sites als kiescompas.nl, stemwijzer.nl en met google vind je nog meer. Niet blindelings op hun uitkomst klikken, maar eerst kijken waarom ze vinden dat die partijen het beste bij je passen. Soms denk je daar zelf anders over.
Zelf schrijfmateriaal en je eventuele leesbril bij je hebben, zodat ze bij verwarring direct kunnen opschrijven wat ze van je willen. Bij afwimpelen (als men beseft dat je dus doof bent, is dat een veelvoorkomende reactie) zeggen dat je wel zou willen horen wat ze te zeggen hadden. En gewoon staan wachten tot hun opmerking geschreven en begrepen is.
De stempas is binnen. Vergezeld van een “gezondheidscheck” (wanneer je je huis verlaten mag) plus de gewone regels als mond-neus-kinkapje en afstand houden.
Volmacht:
Op de achterkant van de stempas kan je opgeven dat je iemand machtigt. Je moet diens/dier naam & adres invullen en jullie moeten beide je handtekening plaatsen.
Vanwege de covid-19-beperkingen mag iemand voor maximaal 3 anderen stemmen. Normaal is dat dacht ik maximaal 1.
Elders stemmen:
Stemmen in een lokaal in een andere gemeente moet voor vrijdag 12 maart 17:00 uur aangevraagd zijn bij de gemeente die de stempas toestuurde.
Dat is misschien ook de laatste dag waarop je bij de gemeente kan informeren waarop je nog geen stempas gekregen hebt, als hij helaas nog niet ontvangen is.
Het stemformulier (dat grote krantachtige vel met alle namen om uit te kiezen), komt veel later.
Opm.
De tijden zijn echt wel veranderd op het gebied van schrijven voor doven/zwaar slechthorenden. Vorige week een online-bestelling opgehaald. Wat me wel vaker gebeurt: ze konden het niet vinden, dus gedoe. Maar iedereen bleef vriendelijk en er werd gewoon geschreven of heel duidelijk aangewezen. Tot aan het einde van de vorige eeuw was dat een kwestie van taai volhouden, maar dat loopt vooral de laatste jaren een stuk vlotter. Daarvoor dank aan iedereen die effectief behulpzaam is.
De stempassen moeten nu alle bezorgd zijn. Wie het nog niet gekregen heeft en wèl wissen stemmen, moet er snel achteraan gaan bij de eigen gemeente.
Door de covid-aanpassingen liep het dit jaar wat anders dan gewoon. Tot mijn verbazing lag er geen stembiljet in de bus, maar een kandidatenlijst. Dus alvast thuis invullen kon niet. Hij lag ook nogal laat in de bus, dus deze lijst was niet een lijst die je op je gemak van te voren bekijkt (kandidaten checken en zo) en het was dit keer een enorme lijst. Voor stemmen per brief was hij in elk geval te laat, want moest uiterlijk op de ontvangstdag binnen zijn.
Het is veel werk om als kwetsbare op aangepaste wijze te stemmen. Stemmen per brief bleek nogal een heisa te zijn, waar je ruim van te voren aan beginnen moet en een foutje is zo gemaakt. Brievenbussen zijn drastisch verminderd door KPN en er waren maar weinig inlever-lokaties. Eén of twee dagen eerder stemmen zal rustig geweest zijn, maar weer: erg weinig lokaties.
Het aantal stembureaus was daarnaast verminderd doordat er covid-voorzieningen getroffen moesten worden. en de aanbevolen lokatie was wel het dichtsbij, maar niet het gemakkelijkst om te bereiken. De tweede was verplaatst naar een onduidelijke onbekende wijk, waar ik in het donker verdwalen zou. De voorkeurslokatie was maar een beetje verplaatst en goed bereikbaar.
Bij het stem uitbrengen wees alles zich weer vanzelf. Omdat ik ’s avonds ga stemmen en boodschappen doen, sta ik zelden in een wachtrij en ik ben er zelden als enige. Bij het stemmen stond ik nog om me heen te kijken, toen ik al aan de beurt was.