Eenzaamheid onder slechthorenden groeit door mondkapjes
Mensen met een beperking ervaren meer eenzaamheid dan mensen zonder beperking. Dat geldt ook voor mensen die doof of slechthorend zijn. Deze week is het de Week tegen de Eenzaamheid. Maar door het toenemende gebruik van mondkapjes, dreigt er juist meer eenzaamheid dan ooit.
Ruim één op de drie mensen met een beperking (37 procent) voelt zich wekelijks eenzaam en één op de tien geeft aan dat zich dagelijks eenzaam te voelen (11 procent). Onderzoeksbureau Motivaction onderzocht eerder dit jaar eenzaamheid onder mensen met een beperking. Door de coronacrisis is dit waarschijnlijk verder toegenomen.
Week tegen de eenzaamheid
Het is deze week (van 1 tot 8 oktober 2020) de Week tegen Eenzaamheid. Dit is een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het doel is om eenzaamheid bij vooral ouderen te voorkomen en onder de aandacht te brengen. Juist deze week komt het kabinet met maatregelen en adviezen die voor doven en slechthorenden contact met anderen extra moeilijk maken.
Meer eenzaamheid door mondkapjes
Onbewust kijken we vrijwel allemaal ook naar iemands gezicht als we een gesprek voeren. Niet alleen omdat het prettig is om je gesprekspartner in de ogen te kijken. Maar ook omdat het zien van iemands mond als diegene praat, helpt bij het luisteren. Voor mensen met een goed gehoor, is dat een extraatje en is het niet heel erg als je de mond niet ziet. Maar voor slechthorenden en doven, is het een voorwaarde om iemand te kunnen verstaan. Nu mensen op steeds meer plekken mondkapjes moeten gaan dragen, wordt het voeren van gesprekken een helse – zo niet onmogelijke – uitdaging.
Begrip is belangrijk
Niet kunnen horen wat anderen zeggen, maakt het vrijwel onmogelijk om deel te nemen aan gesprekken, om mee te doen. En dat is wat al snel zorgt voor een gevoel van onzekerheid en eenzaamheid. Wil Verschoor – directeur van stichting Hoormij – benadrukt dat het belangrijk is om begrip te hebben voor de doven en slechthorenden. ‘Harder spreken helpt niet. Maar langzamer en duidelijker spreken wél, zelfs met een mondkapje’, legt ze uit in een interview met nu.nl.
Sticker maakt gehoorbeperking zichtbaar
Wat ook helpt is het dragen van een mondkapje met een doorzichtig venster. Er zijn inmiddels verschillende plekken waar je zo’n mondmasker kunt kopen. Ook zijn er speciale stickers waarmee iemand zichtbaar kan maken dat hij doof of slechthorend is. Zodat de ander daar rekening mee kan houden. Dit kan bijvoorbeeld bij slechthorendesticker.nl en worldwidevisible.nl
App zet spraak om in tekst
Een andere manier om ondersteuning te krijgen bij het verstaan, is het gebruik van een app die spraak omzet in tekst. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, zoals Google Live Transcribe, Ava en Speaksee.
Lees ook: Mondmaskers verplicht op drukke plekken: tips bij communicatie
Reacties
1. Er gaan voor mij toch veel neus-mond-kinmaskers omlaag. En zo nu en dan gaan ze sowieso omlaag, omdat ze zo vervelend zijn, vooral voor brildragers.
.
2. Lang geleden werd dit al na de eerste juichende berichten afgeraden. De wereld is er niet vriendelijker op geworden. Alleen waar het ter zake is, vermeld je dat je slecht of niets horen kan. Zo’n sticker is vooral een oproep aan kwaadwillenden. Er waren toentertijd zelfs mensen die het op de handtas en de voordeur plakten, dus leuk voor het dievengilde.
Die andere sticker, die gele voor achterop je fiets is onbegrijpelijk. Lijkt me te rommelig om goed te kunnen zien tijdens het fietsen. Er is al zolang eentje die wèl begrijpelijk is, althans in theorie want in de praktijk wisten weinigen wat dat betekende. Het was een pictogram, dus geen druk plaatje. Een zwarte lijn voor de oorschelp en een rood kruis erdoor. Op een stickervel om als een gek overal rond te toeteren dat je niet/niet goed horen kan en op een bordje voor achterop de fiets, waar het ter zake was, ware het niet dat het velen niets zegt, als ze het al gezien hebben.
Er moet juist op de noodzaak van voorzichtigheid geattendeerd worden, ipv van onnozelheid bevorderen.
.
3. Iemand praatte voor mij in en rommelde wat op het mobieltje en liet dan goede teksten zien. Op mijn vraag wat hij voor vertaalprogramma had, want bv Youtube is gewoon beroerd (en in het Nederlands extra beroerd), keek hij eerst verbaasd en zei toen dat hij aan het Whatsappen was. Hij praatte gewoon en de verschenen tekst werd dan nog even gecorrigeerd. Meerdere mensen pakken hun mobieltje om even wat tekst te typen.
ik ben 71 en heel erg doof eigenlijk al lang en idd die mondkapjes zijn voor mij een drama weet je ik zit nu maar thuis , ik doe s, morgens heel vroeg mijn boodschapje verder kom ik niet buiten mijn flatje als mensen tegen mij praten versta ik het toch niet , maar ik voel me wel eenzaam en alleen , maar ik kan er niks aan doen die mondkapjes begrijp ik wel , alleen heb ik het er moeilijk mee, de mensen snappen het niet, ze vinden mij maar een vreemd persoon het zou leuk zijn als ik een lotgenoot zou hebben
Jan.