Boekentip: De kracht van geluid
Elke dag legde de opa van dj en geluidsingenieur Cedric Engels met de fiets hetzelfde traject af naar zijn werk. Hij kende de weg zó goed, dat hij zelfs met zijn ogen dicht alle hobbels en putten kon ontwijken. Maar het geluid van zijn fietstocht hoorde hij niét, want hij was doof. Toen zijn grootvader overleed, ontstond bij Cedric Engels het idee om een boek te schrijven over de impact van geluid en stilte.
In zijn boek houdt Engels niet alleen een pleidooi tegen storend en schadelijk geluid, hij weet de lezer ook mee te nemen in bijzondere feitjes en weetjes over geluiden. Wist je bijvoorbeeld dat warm water anders klinkt dan koud water? En dat baby’s al in de baarmoeder kunnen horen en dus ook reageren op geluiden? Enerzijds kan het geluid van muziek helend werken en stress verlagen, maar anderzijds kunnen geluiden uit de stad er (onbewust) ook weer voor zorgen dat iemand juist doodongelukkig wordt.
Lees het interview met auteur Cedric Engels op de website van De Morgen.
De kracht van geluid is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts. Cedric Engels houdt een lezing over het boek op 13 februari in Brussel (Soniq)
Reacties
Er is een ware hausse geweest om met je baby in de buik te communiceren en muziek te laten horen. Zo zeer, dat er gewaarschuwd werd voor overbelasting. Het kind moet helemaal nog niet met zijn buitenwereld bezig zijn.
Er is dus ook het geluid dat je niet (meer) horen kan. Erg harde geluiden kan je vaak nog wel voelen, door het gebeuk tegen je lijf, bijvoorbeeld de live muziek op koningsdag. Horenden krijgen bij een MRI een koptelefoon aangeboden. Doven en slechthorenden die dat niet krijgen, moeten er beslist zelf om vragen, want dat geluidsgeweld gaat ook zonder jouw gehoorcontrole je via je oren je hersenpan in.