Gebarentaal blijft erg handig
Het gebruik van taal verandert continu. Maar, wordt het gebruik van gebarentaal bijvoorbeeld minder, nu steeds meer mensen een cochleair implantaat krijgen? Niet per se. ‘Met een cochleair implantaat ga je van doof naar slechthorend, het gehoor heeft nog steeds beperkingen en dan blijft gebarentaal erg handig’, zegt hoogleraar gebarentaal Onno Crasborn.
Niet alleen voor mensen met een cochleair implantaat (CI), maar ook voor mensen die door ouderdom of blootstelling aan lawaai slechter gaan horen, ziet Onno Crasborn gebarentaal als uitkomst om beter te communiceren. ‘Vanwege de vergrijzing neemt het aantal slechthorenden toe, en daardoor kunnen mensen enorm geïsoleerd raken’, legt hij uit in de Volkskrant. ‘Als mensen om hen heen – bijvoorbeeld personeel in het verpleeghuis – een beetje gebarentaal toepassen, kunnen ze veel makkelijker contact leggen met deze doelgroep. Wilt u een kopje thee of een kopje koffie? Wilt u met mee een wandelingetje maken in de tuin? Gewoon, van die basisdingen, die zijn zo geleerd.’
Wil je meer weten over het onderwerp hoe onze (gebaren)taal continu verandert? Onno Crasborn is op maandag 21 oktober een van de gasten bij het Kenniscafé, een wetenschappelijke talkshow van onder andere de Volkskrant, in De Balie in Amsterdam.
Prof. dr. Onno Crasborn werd op 1 december 2017 benoemd tot hoogleraar Nederlandse Gebarentaal aan de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit. Hij is daarmee de tweede hoogleraar in Nederlandse Gebarentaal.
Reacties