Goede hoorzorg bespaart 2,5 miljard euro
In Nederland hebben zo’n 2,6 miljoen mensen leeftijdgerelateerd gehoorverlies. Behandeling en vergoeding van hoortoestellen kost de maatschappij geld. Maar zonder de huidige voorzieningen, zouden de kosten nog veel hoger zijn. Want behandeling voorkomt dat mensen hun werk niet meer kunnen doen en het verbetert de kwaliteit van leven. Goede hoorzorg bespaart momenteel 2,5 miljard euro aan maatschappelijke kosten.
Dit blijkt uit het rapport De maatschappelijke impact van leeftijd gerelateerde slechthorendheid in Nederland van onderzoeks- en adviesbureau SiRM. Dit is het eerste onderzoek in Nederland dat zo uitgebreid ingaat op de maatschappelijke kosten en baten van leeftijd gerelateerd gehoorverlies. Het rapport werd 18 september aangeboden aan Directeur-Generaal Curatieve Zorg, Bas van den Dungen bij het ministerie van VWS.
Hoorzorg goed georganiseerd
Conclusie van het rapport is dat de investeringen in hoorzorg fors zijn, maar dat het altijd nog veel meer oplevert dan het kost. En die winst is niet alleen in geld uit te drukken. Uit het rapport blijkt ook dat de hoorzorg in Nederland goed georganiseerd en toegankelijk is. Door een goede samenwerking tussen alle partijen: kno-artsen (medische zorg), audiciens (levering van hoorhulpmiddelen) en audiologische centra (specialistische en maatschappelijke zorg bij complexe hulpvragen) komt de slechthorende snel op de juiste plaats uit, waardoor zorg efficiënt geboden kan worden.
Stand van zaken
Van de 2,6 miljoen leeftijd gerelateerde slechthorenden heeft 1,3 miljoen een matig tot ernstig gehoorverlies. Door vergrijzing zal deze groep in 2030 gegroeid zijn tot 1,7 miljoen Nederlanders. Ook onder de beroepsbevolking zal het aantal slechthorenden sterk toenemen. Door gehoorproblemen kan een slechthorende problemen ondervinden op de arbeidsmarkt, maar ook sociaal veel verliezen. Zo vermijden slechthorenden vaker contact, waardoor een sociaal isolement kan ontstaan. De kans op depressies en eenzaamheid stijgt.
Stand van zaken
Een investering in hoorzorg en goede ketensamenwerking is niet alleen noodzakelijk om het individuele welzijn van slechthorenden te verhogen, maar ook om de maatschappelijke lasten beperkt te houden. De kosten om hoorzorg te kunnen leveren bedragen op dit moment € 0,3 miljard per jaar. Deze investering in hoorzorg levert volgens SIRM vervolgens een forse besparing op van €2,5 miljard aan maatschappelijke kosten en kwaliteit van leven.
Bron: Fenac
Reacties