Documentaire: kiezen tussen geluid of stilte
Sinds 1990, toen cochleaire implantatie bij jonge kinderen werd goedgekeurd, hebben veel ouders van dove kinderen reeds stilgestaan bij een moeilijke vraag: laat ik mijn kind wel of niet implanteren? Wat voor invloed heeft een cochleair implantaat (CI) op het leven van mijn kind? Wat is er wezenlijk anders tussen horen en niet horen? Documentairemaker Irene Taylor Brodsky probeerde hier antwoord op te krijgen en interviewde 14 patiënten die op jonge leeftijd een CI kregen en inmiddels volwassen zijn. Hoe was het voor hen om op te groeien met een CI?
Beroering in de Dovengemeenschap
Toen het CI nog geen drie decennia geleden definitief werd goedgekeurd, waren de verwachtingen hooggespannen. In de toekomst zouden ook doven en zwaar slechthorenden kunnen horen, spraakverstaan en ‘normaal’ spreken. Maar er was niet alleen lof. Sterker nog, in de Dovengemeenschap was er de nodige beroering. Want het CI suggereerde immers dat dove mensen ‘gerepareerd’ moesten worden en, met andere woorden, niet goed genoeg waren.
Wel of geen cochleair implantaat voor mijn kind?
De CI-technologie is door de jaren heen sterk ontwikkeld, en hoewel het CI inmiddels steeds meer wordt geaccepteerd in de Dovengemeenschap, blijft het nog altijd een belangrijke vraag voor ouders van een doofgeboren kind: laat ik het wel of niet implanteren? Ervaart mijn kind meer kwaliteit van leven als het kan horen en deelnemen aan de horende maatschappij? Of ontneem ik het dan de mogelijkheid om toe te treden tot de Dovengemeenschap en de Nederlandse Gebarentaal te leren. Of kunnen deze twee naast elkaar bestaan? En kunnen wij dat als ouders wel voor ons kind bepalen?
Tussen geluid en stilte
Ook de documentairemaker zelf stond voor deze vragen toen haar zoontje doof geboren werd. Deze vragen vormden de basis voor haar documentaire. De 14 CI-gebruikers vertellen, vanuit hun persoonlijke ervaring met het opgroeien met een CI, openhartig over de grenzen van doofheid, handicap en de reacties van mensen uit hun omgeving. Over hun identiteit, seksuele intimiteit en het volwassen worden ergens tussen geluid en stilte. Ook spreken ze over de soms keiharde beslissing om wel of niet te horen. Bekijk hieronder de documentaire (Het is in het Engels, en je kunt de Engelstalige onderschriften (captions) aanzetten door te klikken op de knop ‘CC’ onderin het scherm. Lees het originele artikel over deze documentaire op de website van New York Times.
Reacties