Hardlopen als je doof én blind bent? Deze sporters bewijzen dat het kan
Nicole (34) en Michel (36) werden beide geboren met Ushersyndroom, een erfelijke aandoening die ervoor zorgt dat je uiteindelijk volledig doof én blind wordt. Dit weerhoudt hen er echter niet van om mee te doen aan hardloopwedstrijden en obstacle runs. Maar als je nauwelijks kunt horen of zien, hoe bereik je dan de finish?
Michel is actief in twee doofblindenclubs en helpt bij de Hogeschool Utrecht bij tactielgebarenlessen. Ook Nicole zit ondanks haar beperking niet stil. Hoewel ze haar droom om gynaecoloog te worden vanwege het Ushersyndroom moest opgeven, is ze een actieve sporter en legt de lat voor zichzelf steeds hoger.
Hardloopbuddy
Michel werd in 2009 tweevoudig wereldkampioen paralympisch zwemmen in Rio de Janeiro en inmiddels heeft hij zich toegelegd op hardlopen. Een aantal jaar geleden liep hij de Zevenheuvelennacht in Nijmegen en de Dam tot Damloop in Amsterdam.
Omdat hij steeds slechter gaat zien, traint hij sinds een paar maanden met een buddy. Hierbij zijn hardloper en trainer met een touw aan elkaar verbonden. Michels eerstvolgende doel is het lopen van de halve marathon. Ook wil hij een stichting oprichten om andere doofblinden te motiveren om te sporten.
Hilarisch
Ook Nicole kwam, via de sportschool, in contact met hardloopbuddy’s. Net als Michel is Nicole door middel van een touw aan haar buddy verbonden. Als de buddy het touw strak trekt weet ze dat ze naar links moet, als hij het touw laat vieren weet ze dat ze rechtsaf moet slaan. Sinds kort neemt Nicole zelfs deel aan obstacle runs. Tijdens deze wedstrijden gaat het parcours o.a. door water en moeten deelnemers obstakels zoals bruggen en klimmuren trotseren. Nicole vindt het zelf hilarisch dat ze dit parcours zonder hoortoestellen aflegt. “Voor mij betekent het dat ik zelfstandig blijf,” zegt ze. “Het geeft me vertrouwen in mezelf door dingen te blijven ondernemen die ik nog steeds kan.”
Lees het volledige verhaal van Michel en Nicole op NRC en UniekSporten
Reacties