Dovenonderwijs
Dove en slechthorende kinderen kunnen terecht op een dovenschool of slechthorendenschool. Dat kan een basisschool of een middelbare school zijn. Hier wordt het onderwijs aangepast aan de auditieve beperking van de leerlingen.
Kinderen met ernstige spraakmoeilijkheden en kinderen met communicatieve problemen zoals bepaalde vormen van autisme zijn ook welkom op een cluster 2-school.
Dovenschool
Een dovenschool is anders dan een reguliere school. Ten eerste zijn de klassen kleiner, groepen van vijf tot twaalf leerlingen. De kinderen krijgen hierdoor voldoende individuele aandacht. Daarnaast zijn er ook orthopedagogen en begeleiders in de klas aanwezig. De lessen worden gegeven in zowel Nederlands als Nederlandse Gebarentaal (NGT). Naast alle gewone lessen krijgen dove kinderen ook extra lessen, zoals logopedie.
Vaak vinden dove kinderen het prettig om naar een dovenschool te gaan, want dan kunnen ze onderling fijn kletsen in gebarentaal. Maar niet iedereen woont in de buurt van een dovenschool. Daardoor wonen sommige kinderen doordeweeks op een internaat. Daarnaast verschillen natuurlijk de behoeftes en beperkingen van alle kinderen. Een dovenschool is niet voor elk kind de goede oplossing.
Slechthorendenschool
Net als op een dovenschool zitten er minder kinderen in de groepen op een slechthorendenschool. De onderwijzers hebben hierdoor meer tijd om alles goed uit te leggen en elk kind voldoende individuele aandacht te geven. Vaak gebruiken de leerkrachten ook extra hulpmiddelen, zoals solo-apparatuur, of Nederlands met Gebaren (NmG). Naast alle gewone lessen krijgen slechthorende kinderen ook logopedie waar ze leren spreken en extra oefenen met horen.
‘Ik laat kinderen zien dat hun beperking niet beperkend is’
Annemarie werkt sinds drie jaar op de Viertaal Professor Burgerschool in Amsterdam als onderwijsondersteuner. Dit is een openbare basisschool voor speciaal onderwijs voor kinderen die slechthorend of doof zijn. ‘Ik wil dat elk kind voelt dat het zichzelf mag zijn.’
Lees hier het verhaal van Annemarie.